Så här i deklarationstider kanske det är många som sitter och slår i pärmar med sina sparade papper. En del sparar allt – medan andra inte sparar något.
Hur ska man egentligen tänka?
Johan Sundberg, konsumentvägledare i Luleå kommun tycker att man alltid ska ta det säkra före det osäkra.
– Man måste tänka det värsta först – och så ser lagstiftningen lite ut. Det är alltid du som har bevisbördan, säger han.
Det är alltså du som måste bevisa vad du tjänat om Skatteverket granskar din deklaration, vad du köpt om försäkringsbolaget vill ha bevis när något blivit stulet eller vad ni egentligen kom överens om i ert äktenskapsord då när ni var nykära när ni nu ska separera.
Kasta direkt
– Matkvittot eller fikakvittot som du betalat med kort efter att du kontrollerat att det verkligen stämmer. Och har du köpt kalsonger för hundra bagis som går sönder efter fem tvättar så har du ju råd att slänga dem, säger Sundberg.
Spara i tre år
– Kvitton på köp och inbetalningar. Man har alltid tre år på sig att klaga om något skulle gå sönder eller vara dåligt på något annat vis.
– Kvitton på saker du betalat kontant – i de fall du är känd. En räkning preskriberas först efter tre år och har du betalt kontant så kan det – rent teoretiskt – komma ett krav igen, fast du redan betalat. Då måste du kunna bevisa att du redan betalt.
Spara även orderbekräftelser från köp på nätet ifall du inte fått kvitto, dessa kan fungera som bevis på köpet. Spara även uppsägningar av befintliga avtal. Och överenskomna avtal som du ingår.
– Ett mail kan vara ett bevis på detta, till exempel. Be om att få en bekräftelse från mottagarparten, det är det bästa.
Spara i sju år
– Allt material som hör till deklarationen – till exempel lönebesked, inkomstredovisningar, kvitton på inköp och resor du behövt i arbetet och gjort avdrag för. Skatteverket kan ompröva beslut i efterhand och du själv har också rätt att göra det.
Spara i tio år
– Om du till exempel säljer en bostad så har köparen tio år på sig att åberopa dolda fel. Då kan det vara bra att ha kvar kvitton från till exempel hantverkare eller andra reparationer du gjort, vitvaror och så vidare även tio år efter försäljningen.
Tillgodokvitton och presentkort gäller också i tio år, OM inte annat anges på kortet. Dessa gäller dock inte om affären upphört.
Spara för all framtid eller så länge ett avtal gäller
– Kvitton på väldigt dyra saker. Om du till exempel köpte en väldigt dyr klocka för femton år sedan och den stjäls så kan den ju till och med ha ökat i värde. Gentemot försäkringsbolaget har du alltid två beviskrav – dels att du ägde det du påstår och dels att det var just den saken som försvann.
– Pantbrev du fått igen efter att du betalat igen ett lån. Det är en värdehandling.
– Äktenskapsförord och testamente.
Försäkringsbrev och andra löpande avtal ska du också spara så länge de pågår och uppsägningen i tre år efter.
Vad ska man göra av sina viktiga papper?
– Kvitton på mindre dyra saker kan du förvara hemma. Däremot tycker jag att man ska ha ett bankfack där man förvarar viktiga original och kopior. Kvitton på dyra saker, testamente, äktenskapsförord om man har ett sådant, pantbrev, lånehandlingar – ja det mesta du har din underskrift på. Här lägger man också foton av sina saker man har hemma för att kunna bevisa att man äger dem om det till exempel skulle börja brinna.
– Man kan förstås också utöver detta ha digitala bilder i sin dator eller mobil hemma för att lätt komma åt dem. Men ett bankfack är bra som extra trygghet.
– Sedan ska det sägas att försäkringsbolag ofta vill ha kvitton i original och inte bara en kopia. Problemet är ju att text på kvitton ofta försvinner eller blir dålig med åren. Men har man både en fullt läsbar kopia och dessutom ett originalkvitto där det syns litegrann brukar det vara fullt tillräckligt. Skriv på originalkvittot när du har köpt något, vad det avser och när det är inköpt.