Rymdcampus bjöd in kirunaborna

Under lördagen öppnade Rymdcampus dörrarna för Kirunaborna och bjöd in till öppet hus. Den nyfikne kunde ta del av satellitinstrument, ta en titt i rymdlabbet eller göra en egen rymdraket.

Många passade på att besöka Rymdcampus när de öppnade dörrarna för allmänheten.

Många passade på att besöka Rymdcampus när de öppnade dörrarna för allmänheten.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-10-06 18:07

De flesta i Kiruna känner till Esrange och har besökt anläggningen. Men Rymdcampus är fortfarande lite av en doldis. Här finns Institutet för rymdfysik, IRF, Eiscat Scientific Association och Luleå Tekniska Universitet, LTU.

– Vi har länge velat visa upp vår verksamhet här på Rymdcampus för kirunaborna. Vi har haft öppet hus tidigare, men det börjar bli rätt länge sedan. Man vet att det är många som åker förbi och ser skylten till Rymdcampus men har inte varit in och sett vad vi sysslar med, säger Rick McGregor, informationsansvarig på IRF.

Rymdutbildningarna på LTU har ungefär 150 studenter 35 lärare. IRF har sex doktorander och 65 anställda i Kiruna och Eiscat har ungefär 20 anställda.

– Vi är rätt många. Det är bra för oss på IRF att det finns många duktiga rymdstudenter som går LTU:s utbildningar, några av dem gör examensjobb hos oss eller sommarjobbar och ibland blir de doktorander hos oss, säger Rick McGregor.

IRF forskar om rymdplasmafysik, rymdteknik och atmosfärfysik. För att göra det bygger IRF instrument, både som sitter på marken och tittar ut i rymden och instrument som flyger ut med satelliter i rymden.

Den nyfikne kunde kliva in och se verkstaden där satellitinstrument tillverkas. I elektroniklabbet kunde besökarna se integreringslabben där ingenjörer och forskare arbetar med att ta fram och testa instrumenten.

– Integreringslabbet är ett så kallat "renrum" med ren miljö där det alltid blåser in ren luft och personalen använder rena rockar och engångshandskar, ibland till och med huvor och munskydd, säger Joakim Peterson, forskningsingenjör.

I en monter visar han en modell av ett instrument som ska flyga till Merkurius i en satellit om två veckor.

Eiscat fanns på plats för att bland annat informera om radaranläggningarna som studerar jonosfären. Antennen som kirunaborna brukar kalla för "örat" är en sådan. Den har emellertid blivit till åren och ska nu gå i pension. Istället kommer en stor matta av små antenner, 10 000 ungefär, ta över. En sådan mottagare kommer att finnas i Gaisenjarga, mellan Stenbacken och Kaisepakte.

De yngsta besökarna fick chansen att göra en egen rymdraket. Bland papper, glitter, stjärnor och snören satt två nöjda tjejer, Vilda och Julia Törnman.

– Det är jättekul att man får pyssla och jag är en riktig pysseltjej så jag är ganska bra på att pyssla, säger Julia Törnman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om