Räta på ryggen, sossar!

Fredrik Hansson, Lenita Ericson, Niklas Nordström, Farida Jamshidi och andra S-politiker har en del positivt att tala om under de 110 dagar som återstår till valdagen 9 september.

Fredrik Hansson, Lenita Ericson, Niklas Nordström, Farida Jamshidi och andra S-politiker har en del positivt att tala om under de 110 dagar som återstår till valdagen 9 september.

Foto: Jonas Andersson

LEDARE2018-05-23 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Opinionsmätningar ska alltid tas med en nypa salt – och det gäller även den regionala opinionsmätning som presenterades i NSD i förra veckan.

Mätningen säger något om hur de politiska vindarna blåser just nu. Men det går inte att sätta likhetstecken mellan detta och hur det kommer att gå i valet 9 september.

Även inför valet 2014 gjordes en regional mätning i Norrbotten.

Då var det Norrbottens-Kuriren och 24Norrbotten som lät Novus intervjua norrbottningarna om hur de tänkte rösta.

I den mätningen fick Socialdemokraterna 43,5 procent av rösterna i länet. Men i valet 2014 röstade 48,8 procent av norrbottningarna på S – det vill säga fem procentenheter mer än i mätningen.

I samma Novus-mätning 2014 fick Sverigedemokraterna också högre siffror än Moderaterna. I valet försvarade dock M positionen som näst största parti.

Den som studerar de finstilta detaljerna i opinionsmätningarna förstår också att det finns vissa osäkerhetsfaktorer.

Ett exempel: Årets regionala Novus-mätning bygger på 1003 intervjuer. Det är dock bara 875 personer som uppger partisympati i riksdagsvalet – i regionvalet är siffran ännu lägre.

Det är alltså en stor grupp som inte anger hur de röstar.

Därför bör både statsvetare, ledarskribenter, partifolk och alla andra akta sig för att dra några tvärsäkra slutsatser av opinionsmätningarna. De ger en hint om läget men är inget valfacit.

Till exempel har Socialdemokraterna inga skäl att låta sinnena förmörkas av resultaten i den regionala mätningen eller vårens nationella opionsundersökningar. Tvärtom har partiaktivisterna en hel del positivt att tala om under de 110 dagar som återstår till valet.

Mandatperioden har inte varit en dans på rosor. Men den senaste tiden har kommit ett antal rapporter som bör gynna regeringspartiet och ge valarbetarna råg i ryggen.

- 15 maj meddelade SCB att antalet personer som försörjs med sociala ersättningar eller bidrag nu är den lägsta sedan 1990-talskrisen.

- 14 maj kom statistik från Arbetsförmedlingen som visar att arbetslösheten sjunker i hela landet för både inrikes och utrikes födda.

- 7 maj rapporterade TT att Sverige nu har den högsta bostadsbyggnadstakten sedan 1992.

- Av regeringens vårändringsbudget framgår att det blivit 100 000 fler anställda i välfärdssektorn sedan 2014.

Många svenskar har i och för sig ändå känslan av att Sverige är på fel väg – en bild som är svår att förändra. Men S-företrädarna har stöd i fakta och statistik när det gäller jobb, välfärd och ekonomi. Stefan Löfvens Sverige är i de flesta stycken ett land som är på rätt väg.

Socialdemokraterna kan gå in i valrörelsen med viss tillförsikt.

Oppositionens svartmålning och domedagsprofetior saknar grund.