Munskänken om norrbottningens favoritviner

"Handla kvalitet, inte kvantitet", säger Munskänkarnas ordförande Erik Grödahl som tycker att de viner som är storsäljare i Norrbotten är etiskt och smakmässigt oförsvarliga.

RATAR. Munskänken Erik Grödahl gillar inte de storsäljande vinerna i Norrbotten.

RATAR. Munskänken Erik Grödahl gillar inte de storsäljande vinerna i Norrbotten.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2015-04-30 10:10

Erik Grödahl från Piteå är ordförande i Munskänkarnas riksförbunds utbildningsgrupp. Han blir förfärad över de viner som är storsäljare på de norrbottniska systembolagen.

LÄS MER: Så mycket dricker norrbottningen

Han menar att den dåliga kvaliteten på billiga boxviner inte bara påverkar smakuppleven utan även påverkar hela vinbranschen och människors levnadsval.

– Att svenskarna vill köpa så mycket alkohol per krona vittnar inte bara om dålig smak, det handlar också om att det i slutänden är vinarbetaren som får betala priset. Ta till exempel Sydafrika som egentligen är ett fantastiskt vinland. Därifrån beställer Systembolaget stora volymer till billig kostnad med sina offerter, säger han och förklarar.

– Det går till så att det finns en efterfrågan på ett billigt vin i Sverige. Offerten som då går ut från Systembolaget beställer en anpassad produkt som ska framställas efter att offerten vunnits – det handlar alltså inte om att köpa in ett redan befintligt vin från en vingård. Utan offerten bestämmer i förväg vad vinet ska smaka, vilka druvor som ska användas, vilken alkoholhalt vinet ska ha och vad det får kosta. Och det beställs extremt stora volymer. Det drabbar vinarbetarna som inte får mycket av inkomsterna från det jättebilliga vinet och det drabbar andra vinproducenter som arbetar med kvalitet och inte kan konkurrera med volymerna och priserna. Många bra viner försvinner då från hyllorna i Sverige som en ytterligare följd.

Erik Grödahl menar att människor är omedvetna om villkoren i vinbranschen.

– Många handlar ekologisk mat, men tycker inte att vinet får kosta något. Och få vinskribenter vågar ta striden – de sitter i tv-sofforna och tipsar om "prisvärda" viner istället. Ett prisvärt vin kan vara dyrt – pratar man om ett vin för 59 kronor flaskan så är det omöjligt att få en kvalitet i det.

– Och folk köper ju det som finns. Har majoriteten dålig smak och tänker med plånboken i stället för på kvaliteten så är det de vinerna som finns att köpa eftersom det är de som Systembolaget köper in. Och då dricker ju svenskarna ännu mer av det dåliga vinet eftersom det är så billigt.

– Boxvinerna är en stor bov. De är ofta fulla av svavelämnen och är ohälsosamma på det sättet – och på det så dricker folk i regel mer av dessa viner för att de är billiga, slinker ner lätt för att de är söta och de innehåller stor volym – du märker knappt hur många glas du tagit. Jag tror att vi om tio, femton år kommer att se spår av detta i vårdstatistiken, främst bland kvinnor.

Boxvinernas storlek är också ett problem enligt den svenska alkohollagstiftningen. Man får ju för priset en fjärde flaska "på köpet", så att säga.

– Systembolaget håller på att arbeta med att jobba bort den "rabatten" och det tycker jag är bra, säger Grödahl.

Slutligen, så ber NSD Erik Grödahl recensera norrbottningarnas topp tre-val i kategorin vitt respektive rött vin:

Topp tre röda storsäljare

1. Umbala

"Jag har doftat på det, men inte druckit det någon gång. Det finns en anledning till det."

2. Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro

"Det här är ett spanskt vin som missbrukar namnet appassimento – som egentligen är en tillverkningsmetod för amaroneviner i Italien. Men det låter ju bra och lurar därför folk att tro att kvaliteten skulle vara bra."

3. Castelforte Appassimento

"Det här är förvisso en italienare men den är knappast tillverkad enligt appassimentometoden med tanke på priset. Viner av den här typen som Castelforte är oftast riktiga sockerbomber. Många av boxvinerna ligger på 13-15 gram socker per liter – ja, så mycket som 30 gram – medan ett rött vin ska ha en sockerhalt på cirka 3 till 4 gram. Sockret tillsätts helt enkelt för att dölja den dåliga kvaliteten."

LÄS MER: De tio storsäljande vinsorterna

Topp tre vita storsäljare

1. Zumbali Chenin Blanc

"Här har vi syskonet till Umbala och det är samma sak här. Räkna bort alla påslag på det redan billiga priset – transporter, förpackningar och skatter – och fundera på hur mycket pengar som blir kvar till själva vinet. Och hur mycket vinarbetarna får av den delen."

2. Foot of Africa Chenin Blanc

"Usch, det här vinet är ett tragiskt projekt. Det är egentligen en bra producent som gör det vinet. Men när den producenten fick sin första offerförfrågan på dessa jättebeställningar fick man ju börja köpa in druvor från stora områden till låga priser och det blir väldigt lite pengar kvar till den fattiga odlaren."

3. Castillo de Gredos White wine

"Fy fan – citera mig gärna på det. Tidigare har vi använt det här vinet på munskänkarnas utbildningar där vi lärt oss skilja på kvalitetsviner och viner som inte har kvalitet. Det är en riktig svavelbomb. Förskräckligt, rent ut sagt."

LÄS MER: De tio populäraste ölsorterna

Tre bra tips från munskänken

"Man ska alltid köpa vin på flaska. Det säger sig självt att saker i aluminiumpåse är inte bra eller hälsosamt. Dessutom innehåller de ofta mycket mer svavel.

Ett rött vin: Terreno chianti classico: 101 kronor. "Ett riktigt kanonbra vin, där kan man prata fynd. Det är ett mycket bra vin för pengarna och dessutom en svenskägd vingård."

Ett vitt vin: Bründlmayer grüner veltliner: 129 kronor. "Ett allsidigt vin som klarar många olika typer av mat. Mycket bra producent som jobbar hållbart utan bekämpningsmedel. Vinet håller mycket hög kvalitet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om