Här finns skidor i långa rader - längs väggarna och uppe vid taket - och det är alltifrån skidämnen i olika stadier till helt färdiga, åkklara skidor.
Björkträ varvat med granvirke ligger staplat i travar och delar av golvet är täckt av sågspån.
- För att tala om en röd tråd i verksamheten så ser jag två saker som viktiga - hantverket och traditionen. Det finns en magnifik tradition och kunskap här i trakten när det gäller den här typen av skidor och fokus ligger på just hantverket, det här är ingen industri. Jag skulle kunna ha användning för ytterligare någon maskin, som inte gör intrång på det här området. Exempelvis en bredbandsputs till att putsa lammeller på ett snabbt sätt. Men det gäller att det betalar sig också, det är ju inte bara att köpa.
Bo Östergren, som har sitt ursprung i Dalarna, började tillverka skidor redan på 1980-talet och som han själv ser det, av en ren tillfällighet.
- Det är ju ofta svårt att förklara hur man styr in på en viss bana i livet men man kan väl säga att det började med en ekologikurs, på den folkhögskola som numera utgör Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Här kom jag i kontakt med naturen och kulturen som finns här i Jokkmokk. Och jag köpte ett par träskidor och färdades fritt i skogarna utan preparerade spår.
- Jag valde att studera skidhistoria och började så småningom tillverka enkla träskidor som jag täljde ur en björkbräda. De fungerade bra och jag gjorde en långtur i fjällen med dem. Jag fick beställningar av andra som ville ha skidorna och jag köpte bandsågen för det som blev över av studielånet. Tillverkningen rullade på och fortsatte även efter kurstiden.
- Jag blandar också in en del gran för att få ett skidämne som är lättare än björk, säger han och visar på den ställbara limpressanordning han själv tillverkat.
I den kan han på ett smidigt sätt justera in skidornas spannhöjd, längd och brätten. För att få till lite hårdare kanter på skidorna använder han amerikanskt hickoryträ som importeras av ett företag i Småland.
- Den modell som många föredrar är åtta centimeter bred och tre meter lång. För stora gubbar kan man gå på tio centimeters bredd och öka längden med trettio centimeter. Med tolv centimeters bredd blir skidan ännu mer specialiserad och då kan man gå ned lite i längd igen.
För en liten lätt tjej rekommenderar skidmakaren åtta centimeters bredd och uppemot 2,60 meter i längd.
- En naturupplevelse, vad det nu är. Jag är inte beroende av att någon gått före och preparerat utan jag färdas på naturens villkor. Att kunna ta sig vart man vill och göra en upptäcksfärd i vinterskogen, med en liten ryggsäck på ryggen och koka kaffe över öppen eld, det är en fin upplevelse. I alla fall tycker jag det.