Oroande siffror för S

Socialdemokraterna lanserar två nya regionrådskandidater inför årets val - Anders Öberg, Luleå, och Birgitta Persson, Överkalix. Enligt Novus regionala mätning väntar en tuff valrörelse för dem och andra socialdemokratiska sjukvårdspolitiker i Norrbotten.

Socialdemokraterna lanserar två nya regionrådskandidater inför årets val - Anders Öberg, Luleå, och Birgitta Persson, Överkalix. Enligt Novus regionala mätning väntar en tuff valrörelse för dem och andra socialdemokratiska sjukvårdspolitiker i Norrbotten.

Foto: Tommy Lundqvist

LEDARE2018-05-18 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I landstingsvalet 2014 röstade 48,5 procent av norrbottningarna på något av de rödgröna partierna.

Efter visst stök och bök månaderna direkt efter valet ledde det så småningom fram till att landstinget (eller Region Norrbotten, som det numera heter) fick fortsatt rödgrönt styre.

Om vi ska tro Novus opinionsmätning i Norrbotten (som presenteras på nyhetsplats i dagens NSD) kommer det emellertid att bli svårt att bilda ett majoritetsstyre med S, V och MP efter regionvalet 2018.

Den rödgröna trion samlar nu tillsammans bara 41,5 procent, enligt Novus.

Särskilt stort är tappet för Socialdemokraterna som får endast 28,8 procent i mätningen – klart under valresultatet 2014 och långt under partiets väljarstöd i riksdagsvalet.

Jag ser att Socialdemokraterna på olika sätt försöker återvinna det förlorade förtroendekapitalet och flytta fram positionerna i sjukvårdspolitiken.

- Partiet har förnyat sitt ledarskap och går fram med två helt nya regionrådskandidater i årets val – Anders Öberg, Luleå och Birgitta Persson, Överkalix.

- På nationell nivå har S-ledaren Stefan Löfven bland annat utlovat en storsatsning på ambulanssjukvården om partiet får fortsatt förtroende.

- I regionen har Anders Öberg & Co gått fram med ett förslag om att inrätta särskilda äldremottagningar för att möta de växande vårdbehoven bland åldringarna i länet.

Hur långt dessa och andra initiativ räcker är dock osäkert.

Novus-mätningen är under alla omständigheter djupt oroande för S. Av allt att döma väntar en stentuff valrörelse för de socialdemokratiska sjukvårdspolitikerna i landets nordligaste län.

Resultatet i Novus-mätning är emellertid inte heller någon kul läsning för den borgerliga alliansen.

Enligt Novus samlar allianspartierna tillsammans bara 24,4 procent – och då är KD medräknat, trots att partiet inte får tillräckligt med röster för att ta sig in i regionfullmäktige.

Det är siffror som stärker mig i ö vertygelsen att det behövs nya samarbetsformer i regionfullmäktige för att hantera alla utmaningar för sjukvården i det glesbebyggda Norrbotten.

På den borgerliga kanten finns säkert en del strateger som leker med tanken på att göra gemensam sak med sjukvårdspartiet. Det är dock svårt att se hur en sådan konstellation skulle funka i praktiken.

Moderaterna talar om att regionen behöver spara 400 miljoner kr och kräver en diskussion om antalet sjukhus i länet.

Det går knappast ihop med sjukvårdspartiet som ju gärna vill framstå som Alla Goda Gåvors Givare i Norrbotten.

Därför borde den logiska slutsatsen istället vara att söka ett brett blocköverskridande samarbete mellan de rödgröna partierna och den borgerliga alliansen.

En bred koalition med S, V, MP, M, C och L skulle kunna förena ekonomiskt ansvarstagande med omsorgen om en god sjukvård i Norrbotten.

Det behövs långsiktighet och stabilitet i styret av en hälso- och sjukvården i Norrbotten – en central och grundläggande samhällsverksamhet.

Kaos i regionstyret är inget som kommer att locka fler läkare, sjuksköterskor och andra nyckelpersoner till norrbottnisk sjukvård.