Björninventeringen pågår mellan den 21 augusti och sista september. Med hjälp av ett insamlings-kit ska björnspillning samlas in för att identifiera björnens DNA. Resultatet från proverna ska sedan användas för att beräkna antalet björnar i olika områden.
– En inventering behövs för det är många som har ett intresse av att veta hur mycket björn det finns, säger Kenneth Karlsson, projektledare för björnspillningsinsamlingen på länsstyrelsen.
Den senaste björninventeringen genomfördes 2010 och då samlades 1300 prover in. I år är förhoppningen att tre gånger fler prover än det finns björnar ska samlas in för att inventeringens resultat ska bli så säkert som möjligt.
– För att kunna ha en bra förvaltning måste vi ha rätta uppgifter om hur mycket björn det finns. Det här är det mest tillförlitliga sättet, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Inventeringen arrangeras av Viltskadecenter SLU, Jägarförbundet Norrbotten och länsstyrelsen. De hoppas nu att många ska vilja hjälpa till att leta.
– Har man inget kit kan man samla in björnspillningen ändå, kanske med en hundbajspåse. Det finns 65 utlämningsställen, bland annat på mackar och butiker, där man därefter kan hitta ett kit, säger Kenneth Karlsson.
I insamlings-kitet finns ett provrör där spillningen ska samlas och där det är viktigt att skriva koordinaterna för platsen och i vilken kommun spillningen hittats. Den här tiden är det ofta mycket bärspillning men när jakten drar igång övergår det till köttspillning då björnarna äter slaktrester och kadaver.
– Hittar man älgkadaver kan det vara bra att komma tillbaka någon vecka senare för björnen har ofta lämnat visitkort, säger Kenneth Karlsson.
Hur stor är björnstammen just nu?
– Kring 700 björnar, förmodligen lite mindre men det är väldigt preliminärt just nu, säger Sven-Erik Österberg.
Planen är att proven ska analyseras under vintern 2017 och att resultatet ska komma i mitten av året innan jaktsäsongen.
– Vi vill gärna ha provresultaten för att kunna bestämma jakten 2017, säger Sven-Erik Österberg.
Hur viktigt är det att ta reda på björnstammens storlek?
– Resultatet är helt avgörande för att få rätt avskjutning och då måste man veta hur stor björnstammen är, säger Sven-Erik Österberg.