Vad Arla och andra företag inte berättar för dig är att konsumtionen av mjölk utsätter djur för lidande och död. Inom Arlas produktion finns ingen lycklig bondgård med lyckliga kor. Bara instängd ångest. Aldrig har en dryck dödat och orsakat så många sjukdomar.
Har du någonsin hört talas om ett djur som dricker mjölk från en annan ras? I början av 1900-talet började man dricka mjölk från kor. Idag har mjölkindustrin ett stort ekonomiskt intresse att framställa det för oss att även vuxna behöver konsumera mjölk.
Det vanligaste argumentet vid diskussioner kring moralfrågor är: Vi kan inte leva utan mjölk.
• Är det verkligen värt att en mor och ett barn aldrig får chansen att lära känna varandra? Eller att hankalvar slaktas i Sverige efter cirka 10–18 månader för att du ska kunna njuta av kalvens mjölk?
• Dagens grymhet inom mjölk-industrin är enbart en oetisk verksamhet, vi människor kan få all den näring som vi behöver från en kost med frukt och grönsaker, baljväxter och sojaprodukter.
• Forskning visar att mjölk kan öka risken för benskörhet med 50 procent. Kalcium medverkar till att förebygga starkt skelett och jag påpekar inte att mjölk inte har varit en betydelsefull näringskälla genom tiderna, när grönsaker här uppe är svårt att odla året om. Men klyftan mellan djur och människor har aldrig varit så stor som den är idag. Bonden förr hade en väldigt nära relation till sina djur. Idag är kött- och mjölkindustrin så gigantisk att varje djur, vars öde redan är spikat, också har förlorat sin identitet som de kännande individer de faktiskt är.
För det första är inte Sverige så ”bra”, det finns brister i vår djurhållning som kan speglas med missförhållandena som förekommer i andra europiska länder och världen.
I vissa fall är vi grymmare mot djuren. Till exempel får franska kalkoner leva frigående utomhus medan kalkoner i Sverige aldrig får se solljus.
För det andra så kan inte djurens lidande mätas om en liten skada är okej medan djurplågeri inte är det. Allt lidande är oacceptabelt.
Djur är kännande individer som kan känna sorg, smärta, lycka och glädje. Det är genom tradition, kultur och berättelser som vi har blivit lärda att åtskilja dessa två varelser, husdjuret och middan. Om man kliver utanför sina ramar och tänker, är det mer godtagbart att avbloda och stycka en gris än att avbloda och stycka en hund?
Men hur kommer det sig att mjölk dödar mer än kött? Ur djurens synvinkel är mjölkindustrin den mest påfrestande av de alla. Av allt kött som betecknas ”nöt” i affären kommer 65 procent från kor och kalvar från mjölkindustrin.
Mjölken ingår i mängder av moderna produkter, till exempel i form av skummjökspulver, helmjölkspulver, mjölkprotein och vassle. Genom reklam och falska påståenden att djurhållningen är en prioriterad sysselsättning kan industriföretagen låta trovärdiga. Men en välskriven djurskyddslag säger inget om hur den följs i praktiken.
Ur människans hälsas synvinkel skadar komjölk vårt inre och kan leda till många typer av sjukdomar: acne, allergier, astma, depression, stroke, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, prostatacancer, bröstcancer. Studier som The China Study och The Nurses Health Study innehåller starka bevis för att mjölk inte är en hälsosam dryck som vi trott.
Till slut kan vi göra val som inte skadar slakthusarbetarna, som dagligen måste döda hundratals individer. Vi kan bli veganer, inspirera andra och sluta utsätta andra individer för våld. Så nästa gång du går och handlar, köp inte mjölk.
Testa istället sojamjölk, havremjölk eller mandelmjölk, lika mycket näring.
Skillnaden är att komjölk har mörka baksidor. Kossornas rättigheter fråntas, kalvarna blir föräldralösa och skickas sedan till slakt för att de inte behövs eller får ta över mammas plats när hon går till slakt.
Ditt val som konsument är avgörandet mellan liv och död.
Klyftan mellan djur och människor. Kornas liv och människans hälsa.