Den hetaste frågan om jobb i Övertorneå är nog den som Per-Erik Muskos (S) tog upp genom sin motion om sex på friskvårdstimmen.
Ylva Johansson har uppmärksammat förslaget från partikollegan, förslaget som blev en världsnyhet. Och det är inte utan att hon ler när motionen kommer på tal. Men det är inget arbetsmarknadsministern ställer sig bakom.
– Sex är en utmärkt friskvård, men det passar inte för friskvårdsbidrag, säger Ylva Johansson (S).
Johansson har under tisdagen och onsdagen varit på besök i Övertorneå och närmare bestämt Utbildning nord. Skolan är unik, säger ministern.
– Det är en välrenommerad yrkesutbildning som har mycket gott rykte. I den arbetsmarknad som vi ser nu med så stor brist inom många yrken ser jag att den här utbildningen blir ännu viktigare.
Hon fortsätter:
– Jag hade en bra diskussion med arbetsförmedlingschefen om hur man säkerställer att arbetsförmedlingen skickar rätt personer hit. För utbildar du dig till kock, plåtslagare eller till fordonsmekaniker så kommer du att ha jobb – så ser det ut. Alla utbildningar här är ju bristyrkesutbildningar, så det gäller att få rätt personer hit också så slår vi två flugor i en smäll. Arbetslösa får jobb och arbetsgivare får tag på bra personal.
Landsbygdskommittén har tidigare lämnat in ett förslag om att 10 000 statliga jobb ska flyttas till landsbygden. Just Övertorneå är en av kommunerna som räknas ha störst utmaningar och som behöver jobben. Pajala, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur är med på samma lista.
– Det är en utredning, regeringen har inte satt ett sådant mål. Men vi driver en aktiv politik för att vi ska få ha jobb i hela landet, säger Ylva Johansson (S).
Tror du att 10 000 jobb går att genomföra?
– Det vågar jag inte ta ställning till. Det är en utredning som har lagt förslag och utredningsförslaget är ute på remiss. Men det är viktigt att vi aktivt för en politik för att säkerställa att vi inte får en onödig koncentration i Stockholm eller alla de största städerna.
Integration. Norrbotten är...
– Bättre än landet, avbryter Johansson och fortsätter:
– Även om man tittar man tittar på utbildningssammansättning. Det är en större andel med kort utbildning i Norrbotten än i rikssnittet. Ändå lyckas man bättre här. Det betyder att det finns något att lära för resten av landet.
Norrbottens Media har tidigare berättat om hur Gällivare är i Sverigetoppen på att få nyanlända i sysselsättning – och hur Övertorneå får flest i utbildning.
Sedan har många kommuner, Övertorneå till exempel, problem med en minskande befolkning. Nyanlända kan vara extra viktiga då, tror Ylva Johansson.
– Övertorneå är en av kommunerna som förlorar ungdomar som flyttar vidare och där man inte får tillbaka tillräckligt många, i den takten som man skulle behöva. Det är en demografisk utmaning. Jag tror att nyanlända inte är hela svaret, men en av pusselbitarna naturligtvis. Sen handlar det också om att få till jobb som gör att fler unga människor vill komma tillbaka till sin hembygd.
– Man kan alltid ta emot fler, men jag tänker inte sätta ut något tvång, för det är ju också en utmaning för kommunen att klara de åtaganden de har.