Men vad det är för slags bevisning som gör mannen misstänkt för brottet kan inte åklagare Henrik Wallin säga i dagsläget.

– Jag vill inte gå in på det men vi har bevisning som vi anser gör honom på sannolika skäl misstänkt. Han ska höras mot den här bevisningen och få ge sin egen berättelse i lugn och ro. Det har varit ett ganska hastigt förlopp i dag och vi har inte hunnit höra honom ordentligt, säger Henrik Wallin.

En lång rad utredningsåtgärder ska nu genomföras.

– Man brukar säga att utredningen är i ett känsligt läge men så är det verkligen nu. Vi måste jobba på i lugn och ro innan vi kan släppa några detaljer, säger Henrik Wallin.

Mannen förnekar brott, enligt Martin Almström som var på plats i stället för Marko Tuhkanen som är mannens förordnade.

– Det krävs inte så mycket för att bli häktad även om utredningen inte är särskilt stark. Att mannen blivit häktad ska man inte dra några slutsatser av, säger Martin Almström.

– Vår klient har inte med detta att göra. Jag menar att utredningen inte knyter honom till platsen eller att det finns någon teknisk bevisning som binder honom till det här, säger Martin Almström.

Det var vid 18-tiden på söndagskvällen som larmet kom om att en omfattande brand hade brutit ut i en flerfamiljsfastighet i Malmberget. En 75-årig man fick föras till sjukhus med lindriga rökskador. Dramatiska bilder visade hur en mamma och bebis fick hjälp att fly genom ett fönster på första våningen.

Enligt uppgifter till Norrbottens media handlar den misstänkta mordbranden om en personlig vendetta mellan 21-åringen och en annan man. Båda männen ska ha arbetat på ett företag i Gällivare och den misstänkta branden ska ha varit vedergällning för en händelse som inträffat på företaget.

Åtal ska vara väckt 1 juni klockan 11.