"Man företräder inte det samiska folket"

"Jag tror det blir en politisk dom". Det säger Håkan Jonsson, partiledare i Jakt- och fiskesamerna. Han anser att Girjas sameby drivit målet fel från början.

Girjas. Hovrättsförhandlingen pågår fram till den 12 december.

Girjas. Hovrättsförhandlingen pågår fram till den 12 december.

Foto: Emma Eriksson

GÄLLIVARE2017-11-26 06:00

– Det är väldigt komplicerat och jag har sagt många gånger tidigare att det var fel från början hur man från Girjas har drivit det här, att det är fråga om en folkrätt men så är det inte, man företräder inte det samiska folket, säger han.

Vinner Girjas kommer situationen att förvärras för de samer som inte är medlem i samebyarna, enligt Håkan Jonsson. I stället är det Girjas samebys rätt som stärks.

– Jag tror att domen blir ett noll-läge och då har man från Girjas förstört förutsättningarna för att få en lösning som gagnar det samiska folket. Det blir svårt att dra igång ett liknande fall. Samer påverkas indirekt av domen. De som inte är med i samebyn blir inblandade eftersom deras urminnes hävd diskuteras hela tiden precis som att de är delaktiga i den här processen, säger han.

Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, ställer sig tveksam till att sia om utfallet.

– Jag har lärt mig en sak och det är att det inte är lätt att i förväg veta vad en domstol ska komma fram till. Jag vet inte. Staten har kommit med sin sakframställan och jag tycker att den låter bra för deras del. Vi är mitt i förhandlingarna så det är bara spekulationer, säger han.

Oavsett utfall är Girjasfallet något som berör många och Hans Geibrink ser det som positivt att det blir utrett hur jakt- och fiskerättigheterna ska se ut i framtiden.

– Förhoppningen är att domen gör så att det blir så bra som möjligt för de allra flesta, säger han.

Han tror att staten tar fallet vidare till högsta domstolen om de förlorar i hovrätten men säger:

– Förlorar Girjas tror jag det beror på hur domen är utformad om de går vidare. Det är frågan om mycket pengar, även om det finns försäkringar.

Notan för den 18 dagar långa rättegången som hölls i Gällivare tingsrätt i juni förra året landade på cirka 14 miljoner kronor för bägge parter.

– Själva juridiken är inte många intresserade av då det är ett komplicerat mål men utfallet är däremot många bekymrade över, både bland renskötare och bland andra som jagar och fiskar i de här områdena. Men det är en juridisk prövning och när vi får domslutet får vi försöka göra det bästa av saken, säger han.

– Vi från Jägareförbundet hör från vissa håll att de tycker att medias rapportering är vinklad till samebyns fördel. Om det är rätt eller fel ska jag inte uttala mig om, säger Hans Geibrink.

Överklagas domen krävs prövningstillstånd hos Högsta domstolen som lämnas om domen kan ge ledning för hur andra liknande fall ska bedömas, ett så kallat prejudikat.

Girjas mot staten

2009 stämde Girjas sameby och Svenska samers riksförbund svenska staten för att veta vem som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns renbetesmarker i fjällen, på Gällivare kronoöverloppsmark 2:1. 2016 vann Girjas i tingsrätten men staten överklagade. Nu pågår hovrättsförhandlingarna i Umeå fram till den 12 december med en reservdag avsatt till den 13 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om