De senaste sju dygnen har det rört sig om 400 kubikmeter vatten i sekunden som släpps från Vietas.
– Det är inga onormala nivåer. Vi producerar som vanligt, säger Mats Brännström, produktionschef på Vattenfall.
Vattenfall har ansvaret att hålla isvägen framkomlig fram till 30 april. I år stängdes den före det, och därför hjälper Vattenfall till med persontransporter över Langas.
Boenden och turistföretagare är upprörda. Deras förutsättningar förändrades från en dag till en annan, har ni någon kommunikation med dem?
– Det vi är ålagda att göra är att det ska finnas tillgång till iskontoret, där man kan nå folk 24 timmar om dygnet. Det finns alltid en väg in för dem där, om man vill komma i kontakt med oss. Vi har inget krav på att ha en löpande dialog, säger Mats Brännström.
Det är drygt två veckor kvar av deras säsong. Skulle ni kunna tänka er att släppa mindre vatten?
– Nej, nej, det kan vi inte göra. Det är tillgång och efterfrågan på el i Sverige som styr och det är ofrånkomligt att det blir en påverkan på isen när det börjar bli slutet på den här perioden. Det går före. Det är en nationell fråga, och vattnet ska hela vägen ner till Boden. Men däremot får vi ställa upp under den här tiden med transport, säger Mats Brännström.
Som mest kan Vattenfall släppa 536 kubikmeter i sekunden i Vietas.
Annelie Jönsson, vattenrättsansvarig på Vattenfall, ansvarar för isleden över till Saltoluokta.
Har isen gått fortare än normalt?
– Jag kan inte bekräfta det utan att titta ett antal år tillbaka. Det här är inget ovanligt, det hände ganska ofta att vi får sätta in helikoptertransporter den här tiden på året. Ibland klarar isen sig längre, ibland gör den inte det. De här dagarna är känsliga. Jag har täta kontakter med dem som mäter isen och redan under påsk kunde man se att den började påverkas. Isläget har varit annorlunda i år, iskvalitén har inte varit den allra bästa.