Maria Johansson är en av de forskare som tagit fram grunden till Matematiklyftet för förskolan och förskoleklass. I en nätbaserad utbildning med Skolverket kan lärare och förskollärare utveckla sitt sätt att se på matematik och få nya grepp att jobba med. För förskolans del handlar det om att se att matematik inte bara är att räkna.
– För mig som matematiker ligger förskolans matematik närmare än grundskolans, säger Maria Johansson.
Det handlar mycket om att upptäcka. Hur saker fungerat och varför de gör det. Former och design som gör att man kan bygga. Kartor och vägbeskrivningar handlar om placeringar och är också matematik. Maria Johanssons forskning handlar om förskollärarnas förändrade syn på matematik och hänger ihop med Matematiklyftet.
I utbildningen finns filmer från förskolor som ibland utan att veta om det jobbar med matematik. När en flicka springer på en bänk och sedan ber om hjälp för att komma ner har hon beräknat avståndet till marken och konstaterat att hon inte klarar det själv. Filmerna ska underlätta att förstå hur mycket som är matematik och när man jobbar med det.
Matematiklyftet finns från förskola till gymnasiet. Trots att bidrag för att delta med lärare bara lämnas för grund- och gymnasieskola har många förskolor fått möjligheten att vara med. Utbildningen gör man tillsammans med kollegorna på sin förskola och den tar 18 månader. Ännu har ingen hunnit gå hela men Maria Johansson tror att man kommer att kunna se resultat för de barn som haft lärare i lyftet.
– Ja, jag är positiv och tror det. Har man den här synen på matematik kan det synas i fler ämnen.
Synen grundar sig i sex matematiska aktiviteter där räkna bara är en av dem. En annan är att leka.
– Det kan handla om att utforma regler och sedan kanske även ändra dem, säger Maria Johansson.
Som förälder till ett förskolebarn kan det börja märkas när matematiken tar större plats i förskolans vardag. Föräldrar brukar berätta för Maria Johansson att barnen benämner former och positioner.
– De får även med sig ett sätt att fråga hur saker fungerar.
Maria Johanssons arbete sker tillsammans med Malmö högskola och Nationellt centrum för matematik. Om ett halvår räknar Maria Johansson med att vara klar med sin avhandling kring synen på matematik. Det kommande läsåret deltar 14 000 lärare i Sverige i Matematiklyftet.