Bombgruppen anländer efter lunch

LULEÅ UPPDATERAD

Den misstänkta bomben – enligt en tipsare med batteri, kablar och kretskort – placerades ut vid polishuset vid midnatt.

Enligt källor till NSD ska hotet, som står skrivet på arabiska, inte riktas mot polisen.

Avspärrningarna påverkar bland annat busstrafiken i Luleå.

Den misstänkta bomben upptäcktes längs polishusets fasad vid Hermelinsgatan av en polispatrull vid 01-tiden, natten till onsdag.

Läs mer: Misstänkt bomb vid polishuset

Men redan klockan 00.40 hade NSD fått ett mejl från allmänheten, där den anonyma tipsaren skrev "Det ligger ett paket utanför polishuset... Arabisk text på det. Det är även ett kretskort med kabel och batteri som går ner i lådan".

Lutat mot lådan, som liknar en skokartong, står också ett tomt ark men i övrigt syns inget av det som NSD:s tipsare beskrev tidigare i natt. Avspärrningarna var under den tidiga morgonen endast i den absoluta närheten av den misstänkta lådan, men utökades senare efter rekommendation från bombgruppen.

WEBB-TV: "Folk undrar vad som händer"

Det är stora avspärrningarna i centrala Luleå sträckte sig före lunch från polishuset och flera hundra meter. Inom området finns bland annat busstationen, kontorsbyggnader, butiker och andra verksamheter.

Catrin Hedqvist, länsvakthavande polisbefäl, berättade vid 06-tiden att förundersökning pågår och att bombgruppen i Stockholm inväntas under dagen.

– Vi har översatt texten med tolk och det är ett budskap som kan uppfattas som hotfullt. Av den anledningen har jag beslutat om de här säkerhetsåtgärderna, sa Catrin Hedqvist tidigare i natt.

Poilsen har fortsatt under dagen inte velat gå in i den hotfulla texten mer i detalj.

Lokalbusstrafiken längs Skeppsbrogatan leds om via Storgatan.

Läs mer: Så påverkas busstrafiken

Hälsokliniken har sitt mottagning i direkt anslutning till polishuset och avspärrningarna.

– Polisen kom in vid 08-tiden och sa att vi måste stänga kliniken. Vi har kontaktat samtliga som har legat på bokning fram till lunch och vi i personalen har samlats på ett kafé i närheten. Vi avvaktar och ser vad som händer, säger Sari Johansson, vd på Hälsokliniken.

Uppdatering 11.52: Räddningstjänsten har skickat ut en styrka till platsen, med en arbetsledare och fyra brändmän, för att finnas till hands medan bombgruppen arbetar.

- Det är en ren säkerhetsåtgärd, säger inre befäl Lars-Ingvar Lampa.

 
 
  • MEST LÄSTA
  • Andra har läst

Nyheter från Luleå

Kontakta oss