Ung företagsamhet är en utbildning i företagande för gymnasieelever. Under ett läsår får de driva egna företag, så kallade UF-företag, med riktiga varor och tjänster. De går då igenom ett företags hela livscykel från start och drift till avveckling. I dag väljer var fjärde gymnasieelev i länet att på det sättet lära sig företagande.
På UF-mässan i Luleå Energi Arena under tisdagen och onsdagen visar och säljer eleverna sina produkter.
I en av 112 montrar står tre tjejer från ekonomiska programmet på Strömbackaskolan i Piteå och presenterar och säljer sin handbok för killar, "Tjejkoden".
– Det är ett facit för hur tjejer fungerar, säger Ida Rosengren, 18.
– Vi lär killarna hur de ska göra oss till lags, säger Sofia Öhman, 19.
Boken berättar om saker som hur killarna ska bete sig när de träffar sina "svärföräldrar".
– De ska prata om rätt saker, vara trevliga, snälla och visa att de är värdiga, säger Ida Rosengren.
"Tjejkoden" blev klar lagom till Alla hjärtans dag för drygt en månad sedan. Den kostar 100 kronor och två kronor från varje sålt exemplar går till Bröstcancerfonden.
– Vi lät trycka 40 exemplar och vi har sålt 25. Nu har vi fler på gång, säger My Jonsson, 18.
Jenny Uneby, 18, är från Boden men går estetiska programmet med inriktning bild i gymnasiebyn i Luleå. Hon visar och säljer tygkassar och bilder som hon har skapat.
Hon visar en bild och pekar på en kasse som hon har tryckt den bilden på. De andra kassarna har fått motiv från andra bilder.
– Kassarna är ekologiska. Genom att satsa på en tygkasse slipper man köpa plastkassar varje gång man handlar. Det sparar på miljön, säger Jenny Uneby.
Olivia Larsson, 17, går hotell- och turismprogrammet i Älvsbyn och säljer handskar. Hon är med i Hemvärnsungdom i Boden och bär militärkläder.
– Det är inte jag som har gjort handskarna. Jag har valt att sälja vidare en bra och storsäljande produkt helt enkelt. Bland andra Försvarsmakten köper in dem, säger hon.
Cerebrum heter ett UF-företag från Välkommaskolan i Gällivare som också säljer egendesignade tygkassar. Det representeras av Lovisa Larsson, 19, vd, Yonna M - Larsson, 19, kommunikatör och administratör och Elina Palmhed, 19, ekonomiansvarig.
– Vi har 500 kassar. De kostar 100 kronor per styck. Alla pengar går till Hjärnfonden. Den gör ett viktigt arbete som gynnar bland andra unga med dyslexi, adhd och andra liknande diagnoser, säger Yonna M - Larsson.