Höslaget i Avan brukar locka massor med besökare, årets upplaga var inget undantag, tvärt om kom det fler besökare än väntat. Så mycket att en del mat i serveringen tog slut.

– Biffen tog slut, sade en besviken besökare och log.

– Men det här är också gott, sade han och pekade med gaffeln i tallriken på något som såg asiatiskt ut.

Artikelbild

| Sommarmys i gräset. Kompisarna Gunilla Vesterstrand, Lena Pekkari, Anne-Mieke Wiklund och Annica Nilsson passade på att ta lunch under Höslaget.

I gräset, en bit bort från den stora serveringen satt tre kvinnor och mumsade.

– Höslaget är alltid jättetrevligt. Bra loppis, sade Lena Pekkari medan de andra tre nickade samstämt.

Själva Höslaget är ganska utdraget eller långt om man så säger. Det börjar i en trekorsning och avslutas en bra bit på vägen mot Boden.

Ungefär i mitten av loppmarknaden hittar vi systrarna Elise och Hilde Viltok-Kallander. Målet är att systrarna vill ha en snöskoter och för att kunna köpa en så måste man ha pengar. Sagt och gjort. Tillsammans med föräldrar och föräldrarnas föräldrar spikades det ihop ett vägcafé - dundersuccé direkt. Det gick så bra att chokladbollarna tog slut i ett nafs. Det var stundtals lång kö för att köpa fika hos systrarna.

Artikelbild

| Pär Lundström från Mockträsk har som bisyssla att producera honung. Ett mödosamt arbete när vändret inte ger honom rätta förutsättningarna.

– Det här var deras egen idé, sade pappan som just kom med mer kaffe.

Pensionären Pär Lundström har en rejäl bisyssla, men för närvarande går det inte jättebra. Pär Lundström producerar honung. Det kalla och blöta våren har gjort att produktionen i Mockträsk mellan Selet och Boden gått trögt. Han berättar att han har cirka 40-talet samhällen men att alla inte har producerat den mängd de brukar ge - inte ens i närheten av vad de brukar ge.

Artikelbild

| Matkön till serveringen var lika lång under den timme som Norrbottens Media var på plats.

– Men vädret i vår har gjort att jag endast fått cirka 25 procent av vad jag brukar få, säger han.

Det här har gjort att han tvingats höja priset men det skrämde inte bort kunderna. Roger Larsson från Umeå ville han en burk.

– Hellre det här än det man kan köpa i butik, här vet jag vad jag får, sade Roger Larsson.