"Stövare kallas vargwobblers"

Vargattacker mot hund är extremt ovanliga i Norrbotten. Ändå kommer arrangörerna av nästa veckas stövar-SM var försiktiga. Rasen brukar kallas "vargwobblers".

LOCKBETE. Just stövare är oftare utsatta för vargattacker än andra hundraser. Men i Norrbotten är attacker på hund mycket ovanliga. Trots det har det skett två år i rad.

LOCKBETE. Just stövare är oftare utsatta för vargattacker än andra hundraser. Men i Norrbotten är attacker på hund mycket ovanliga. Trots det har det skett två år i rad.

Foto: Nils Johansson

RÅNEÅ2015-10-21 11:57

Det var i måndags som Leif Claesson var ute och jagade med sina stövare utanför Råneå. En av dem blev då attackerad, mest troligt av en varg, och blev så illa skadad att hunden var tvungen att avlivas.

Enligt länsstyrelsens naturbevakare Lars Olsson, som bekräftade attacken, är det mycket ovanligt med attacker mot hund i Norrbotten.

– Det här är andra gången vi får en hund attackerad, säger han.

Förra attacken skedde i fjol när en norrbottensspets anfölls.

– Den klarade sig, men blev tilltuffsad, säger Lars Olsson.

LÄS MER: Dokument vargskräcken.

Enligt Lars Olsson är det ovanligt att ensamma vargar går till attack som i måndags utanför Råneå.

– Det är skillnad om det är en revirhävdande flock. Då kan de gå hårt åt hundar, säger han.

– Många hundar har rovdjursskärpa och de går på vargen. Och vargen ser hunden som en konkurrent, det är ju lite samma art egentligen.

Men även i sett i hela landet är hundattackerna ovanliga. Enligt Lars Olsson är dock stövare särskilt utsatta.

– Det är de vanligaste hundarna att bli anfallna. Vargen hör stövardreven på tre, fyra kilometer. Stövaren är döv och blind när den far bakom en hare, säger han.

– De kallas för vargwobblers i Västmanland.

Nästa vecka arrangeras stövar-SM i Norrbotten, just i kusten där vargen slog till i måndags. Arrangören kommer att vara extra försiktig.

– Jag pratade med Leif Claesson igår. Det här är förstås väldigt tragiskt det som hänt, säger Michael Barchéus, ordförande i Norrbottens läns stövarklubb.

Nu kan det bli tal om att flytta något av de tävlingsområden som ingår i SM.

– Vi har ögon och öron öppna. Vi har pratat med folk vi känner i det här området om de sett eller hört något. Och om vi eventuellt måste flytta någon provruta till ett annat ställe, säger Michael Barchéus.

Han hoppas att vargen nu bara passerar igenom området.

– Vi har ju aldrig haft några problem tidigare. Vi har inte heller hört om något skadat vilt runt den här. Men det är en mycket svår fråga det här. Det är hemskt hur hundarna blir drabbade om de blir etablerade, säger Michael Barchéus.

Det är inte första motgången för årets upplaga av stövar- SM. Harpestepidemin har varit ett stort hot mot arrangemanget.

– Vi har varit och provjagat på många ställen. Jag själv har varit ute en hel del. De flesta utbrotten verkar vara öster om Boden och ner mot Luleåhållet. Men det verkar inte blivit någon katastrof utan vi har en normal tillgång. Det är väl snarare så att det var extremt bra tillgång tidigare, säger Michael Barchéus.

Cirka tio hundar ställer upp i tävlingen.

Vargar vi minns

FAKTA

Dokkasbergsvargen - 2011 vandrade vargen upp till Gällivare från södra Sverige. Vargen flyttade tillbaka och placerades i Dalarna. Kort därefter började vargen sin långa vandring tillbaka till länet.

Pessinkivargen - Upptäcktes 2006 norr om Pajala. Dokkasbergsvargens pappa som självmant vandrade ner till Gävleborg och skapade ett revir där.

Laponiavargen - 2002 flyttar Sirkkas sameby 14 000 renar ner från fjället för att undgå den så kallade Laponiavargen härjningar. Vargen försvann spårlöst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om