Under den tredje dagen av den stora SSAB-rättegången var det dags för den åtalade chefen att förhöras.
Men innan förhöret började tog han sin möjlighet att få prata fritt till rätten.
Det blev ett känslomässigt tal där han uttryckte sin förtvivlan över det inträffade – samtidigt som han var noga med att påpeka att han ansåg att han var felaktigt åtalad.
– Först vill jag beklaga det som hände. Det var oerhört tragiskt och jag är mycket ledsen. Det satte djupa spår hos många, även hos mig. Jag vill rikta en tanke till anhöriga och arbetskamrater. Det är många som har tagit det här hårt.
Den högt uppsatte chefen fortsatte:
– Jag vill säga att det inte är jag som vållat Tord och Torgnys död. Det är inte jag som gjort något fel. Det är fel att peka ut en enskild som ansvarig. Jag har haft full insyn i förundersökningen och jag vill bara säga det. Rätt ska vara rätt.
Han menade att SSAB har en fungerande säkerhetsprocess och att den processen fungerat även i det som slutade i en tragisk dödsolycka.
– Tyvärr händer olyckor i alla fall. Vår bransch är brutal ibland, sa chefen.
Innan han sedan gick in på sin bakgrund och sin kompetens avslutade han med orden:
– Samtidigt är det inte synd om mig. Jag lever.
Han sitter åtalad för att två arbetare som utförde ett jobb på koksverket inte lever längre. Den 17 oktober 2013 omkom Tord Öberg och Torgny Bergdahl efter att ha kvävts av mängder av tjära som vällde ut ur en cistern.
Hur kunde detta inträffa?
Åklagaren pressade SSAB-chefen hårt om säkerhetsrutiner, hans underchefers kompetens och vem som verkligen hade vetat vad.
Många frågor kom att handla om en chef som anställdes bara månader innan olyckan – med ansvar just för arbetsmiljöfrågor.
Åklagaren frågade om hon verkligen var komptent nog för jobbet.
– Ja, utan tvekan, svarade chefen.
Om hon inte behärskade en arbetsuppgift, skulle hon då våga säga det till dig?
– Absolut. Det är en mycket bestämd kvinna.
Hade du några dubier att utse henne som ansvarig för just detta projekt?
– Nej.
Många frågor avstod SSAB-chefen att besvara utan hänvisade vidare frågorna till vittnen som sedan ska höras.
Åklagaren försökte även visa att SSAB haft bristfälliga och svårbegripliga riskbedömningar. Och menade även att eftersom SSAB vidtagit en rad förbättringar i säkerhetsarbetet efter olyckan borde det betyda att de inte var nog bra.
Men så enkelt var det inte, enligt SSAB-chefen.
– Efter en olycka vänder vi upp och ner allt. Vad kan vi göra annorlunda? Vi vill försäkra oss om att något liknande aldrig kan hända igen. Och då kan det hända att man förtydligar något som ändå varit tydligt.
Rättegången tar nu paus till på tisdag då tre vittnen ska höras. Bland annat den person som var utsedd till projektledare för det jobb som slutade så tragiskt.