Så kan ljudnivån sänkas på krogen

Ljudnivåerna på restauranger och caféer är stundtals på tok för hög anser Hörselskadades Riksförbund. Nu är det på tiden att något händer i Luleå anser hörselskadade Ritva Tamminen.

FÖRBÄTTRINGAR. Det finns en rad åtgärder för att minska ljudnivån på exempelvis restauranger. Ritva Tamminen, Hörselskadades riksförbund, och restaurangchefen Petter Nyberg resonerar kring saken.

FÖRBÄTTRINGAR. Det finns en rad åtgärder för att minska ljudnivån på exempelvis restauranger. Ritva Tamminen, Hörselskadades riksförbund, och restaurangchefen Petter Nyberg resonerar kring saken.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-05-21 10:19

När specialläraren Ritva Tamminen går på restaurang tillsammans med vänner stänger hon av hörapparaten och använder teckenspråk.

– Jag är sällan ute på krogen. Jag blir inte kvar länge på en restaurang om jag går ut och väljer gärna en restaurang där jag ser hur ljudmiljön är utformad. Det ska gärna vara stoppade stolar och trägolv som dämpar ljudet. Jag pratar inte om personliga grejer på restaurangen eftersom jag måste prata så högt, säger hon.

Ritva Tamminen är ordförande i Hörselskadades riksförbund i Luleå och sitter dessutom med i förbundsstyrelsen. Hon är hörselskadad sedan födseln och utan hjälpmedel har Ritva Tamminen endast 20 procents hörsel.

Vi träffar Ritva Tamminen på restaurang CG, en av Luleås populäraste krogar. Restaurangchefen Petter Nyberg sitter med vid samtalet och lyssnar på Ritva Tamminens resonemang och förslag till förbättringar.

På CG är det högt i tak och det saknas ljuddämpande gardiner i lokalen. Två faktorer som gör att ljudnivån blir högre. Här ställs design och inredning mot hörbarhet. Det är problem som Petter Nyberg är medveten om.

– Ett av de klagomål vi får är att det är en hög ljudnivå. Därför har vi beställt en massa ljudplattor som ska upp. Vi försöker förbättra hela restaurangen och lyssna på våra gäster. Vi ställer oss också frågan vad vi kan göra under våra förutsättningar. Om jag är gäst själv så vill jag ha en ganska hög ljudnivå.

Ritva Tamminen har med en ljudmätare.

Vi träffas innan restaurangen öppnar, på en eftermiddag.

Det sitter några ur personalen och småpratar vid ett bord en bit bort. Ingen musik, inga gäster.

– Jag mätte upp mellan 50 och 60 decibel.

Det bör poängteras att problem med hög ljudnivå gäller branschen som helhet.

– Det är överlag ett otroligt oljud i vårt samhälle.

I Stockholm har ett initiativ tagits av tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, som själv är hörselskadad, med en rådgivningsgrupp för att förbättra ljudnivåerna. Tillsammans med Hörselskadades Riksförbund så ingår bland annat representanter för restaurangbranschen, både arbetsgivare och fackliga organisationer, kändisar som Micael Bindefeldt och Alexandra Charles.

De har kommit fram till att ljudnivåerna är mycket besvärande även för fullt hörande och att något måste göras åt saken.

– Det är ett bra initiativ

Svårt att samtala Så högt är ljudet

Fakta

Varannan har svårt att höra och samtala på restaurang

Två av tre skulle välja café/restaurang med samtalsvänlig profil om det var möjligt.

Varannan i åldern 30 - 59 år undviker caféer/restauranger där de vet att det är svårt att höra och samtala på grund av ljudmiljön.

En av tre i åldern 30 - 59 år har lämnat caféer/restauranger på grund av dålig ljudmiljö. Bland de yngre, 16 - 29 år är andelen en av fyra.

Fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem varje dag/varje vecka.

Källa: Hörselskadades riksförbunds rapport "Kakofonien".

Viskning 20 db.

Fågelkvitter 40 db

Normalt samtal 55 db.

Dammsugare 70 db.

Gräsklippare 90 db.

Ambulanssiren 110 db.

Jetplan 125 db.

Örats smärtgräns går vid 130 db.

Ljudstyrkan mäts i decibel, db. Decibelskalan är logaritmisk vilket innebär att en ökning av ljudnivån med tre decibel motsvarar en fördubbling av ljudintensiteten. Gränsvärdet för krogarnas medelljudnivå är satt till 100 decibel med 115 decibel som högsta tillåtna ljud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om