Tanja Nilsson, chef på Medborgarkontoret i Råneå, ser en positiv utveckling om planerna blir verklighet.
– Fler får möjlighet att bosätta sig i Råneå och det kan också bli fråga om arbetspendling. Men hur som helst så ger det utvecklingsmöjligheter för etablerade företag i området, exempelvis butiker och restauranger. Det kan också leda till att det utvecklas nya verksamheter, säger Tanja Nilsson.
Läs mer: Migrationsverket erbjuds tomt i Råneå
Hon menar att etableringen faller in i Luleå kommuns utvecklingsplan för Råneå.
– Det här blir säkert en del i den. Luleå vill ju också samarbeta med Boden, Kalix och Piteå och Råneå ligger ganska bra till sett till det. E 4:an går förbi, vilket underlättar pendling. Och det har ju också försvunnit jobb på Migrationsverket i Boden. Det här kan täcka en del av det, säger Tanja Nilsson.
Hon ser dock en annan sida av myntet också.
– Det handlar ju om människor som hotas av utvisning och som ska förvaras i väntan på beslut. Det kan man ha vilka personliga åsikter som helst om. Det är ju dock en del av lagstiftningen kring asylprövningen och jag vill förhålla mig neutral.
Läs mer: Politisk strid om Migrationsverkets begäran
Läs mer: Protest vid Stadshuset
Tiden för att svara Migrationsverket gick ut i tisdags. Umeå och Östersund har också varit aktuella, men Östersund har inte hittat någon tomt som varit lämplig och är ute ur bilden.
Den tomt som Luleå tagit fram är en skogsfastighet som ligger på båda sidor om vägen vid den södra infarten till Råneå.
Den klarar samtliga de skall-krav som Migrationsverket satt upp: max 45 minuter från flygplats, bra kommunikationer, vatten och avloppskapacitet, närhet till samhällsservice, sjuk- och tandvård, klarar bullerkrav och ingen närliggande bebyggelse.
– Vi hade en del andra alternativ, bland annat åt Kallaxhållet, men de föll bort på något av kraven. Den här marken tycker vi dock passar mycket bra, säger Mikael Lekfalk, kommundirektör.
Etableringen skulle vara betydelsefull för Luleå och Råneå, anser Lekfalk.
– Vi har en tydlig målbild från politiken att skapa nya jobb. Det här fyller en viktig del i det. Och även om det ligger söder om området så blir det en del i utvecklingsplanen för Råneå som nyligen togs i kommunstyrelsen och kommer påverka möjligheterna att flytta tilll Råneå.
Förvaret ska ha ungefär 40 platser. Planprocessen kan starta omgående vid ett positivt besked och vara i drift om mellan 2–3 år efter beskedet, bedömer Luleå kommun.