Det finns ett rättsfall från Norrbotten där en järv dödades och där gärningsmannen fälldes för grovt jaktbrott till fängelse i två år. I den härva, som nu avhandlas i Luleå tingsrätt, handlar det om fyra björnar, tre lodjur och en järv. I båda fallen har djur inte bara dödats olovligt utan även plågats svårt.

Tredje dagens förhandling kom att handla om åklagarens tekniska bevisning. Närmare bestämt: har bilderna på de döda rovdjuren tagits av Jaktprofilens telefon? Eller kan de ha laddats ned?

Åklagaren hade kallat en IT-Forensiker som skulle vittna om tömningarna som är gjorda av Jaktprofilens två mobiltelefoner.

Artikelbild

| Trygg. Kammaråklagare Åse Schoultz känner sig trygg med den bevisning som lagts fram i åtalen.

Forensikers roll har varit att ta reda på vilka mobiler som har tagit vilka bilder, bland annat. Telefonens innehåll har körts i ett program som har tagit fram omfattande information om alla bilder. Alla bilder har så kallat metadata med så kallat exif-data som avslöjar när bilder har tagits.

– Det är helt enkelt information om bilden som lagras direkt i bilden. Så länge inte bilden förändras. Förminskar man den till exempel så försvinner metadatan som lagras direkt i mobilen. Samma sak om man lägger upp den på de flesta nätsajter, sade forensikern.

Åklagaren Åse Schoultz visade upp bilder från den misstänkte Jaktprofilens mobiltelefon.

– Vi kan se att alla de här fälten som skrivs ut är exakt lika i bilderna. Att det är samma information i alla bilder tyder på att det är samma enhet, sade forensikern.

Artikelbild

| Mobiltelefoner. Jaktprofilens två mobiltelefoner var ett hett samtalsämne under onsdagens förhandling. En IT-Forensiker och en expert uttalade sig i ämnet.

Enligt honom brukar bildens information tvättas bort om bilden skickas iväg på exempelvis mejl.

Åklagaren: Kan de ha kommit till på något annat vis? Nedladdat eller skickat?

– Jag ser det som otroligt men allt är möjligt.

Jaktprofilens advokat, Jonas Westerlund, frågade om forensikern själv har försökt ladda ned bilder till telefonen för att se hur informationen då ser ut. Något han inte har gjort. Men det hade en mobilexpert som vittnade på begäran av Westerlund. Experten hade tittat på Jaktprofilens telefoner. Han konstaterade att nedladdade bilder hamnade i samma mapp som mobilkamerans bilder.

Onsdagen avslutades med två åtal gällande vapenbrott varav ett grovt. Det handlar om tre pistoler, ett gevär, ett flertal ljuddämpare, kikarsikten och fem magasin samt ammunition.

– Vapnen hittade jag i en säck efter vägen mellan Boden och Harads. Jag tänkte gå till polisen med säcken men var rädd att bli misstänkt, då funderade jag på att sänka säcken i sjön men innan jag hann göra det kom polisen, sade medhjälparen.

tommy.lundqvist@norrbottensmedia.se

0920-26 30 31