Läs mer: Man och barn brännskadade i explosion
Från kommunens sida har man aldrig sett en explosion som den som brännskadade en man och två av Öhemsskolans elever på tisdagen. När två kommunanställda tinade en brunn med hjälp av ånga bildades någon form av övertryck som fick ett skållhett ångmoln att välla upp ur brunnen.
– Vi har sedan tidigare gjort en riskbedömning för den här typen av arbete, men vi ser nu att den inte är tillräcklig, säger Mikael Sundvall, avdelningschef för drift och underhåll på Stadsbyggnadsförvaltningen.
Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket och polisen. Avdelningen för drift och underhåll utreder dessutom själva vad som hänt och tar fram nya rutiner.
– Till exempel kan det handla om vilka kläder man ska ha när man utför arbetet, och så utreder vi hur väl man följde de rutiner vi har, säger Mikael Sundvall.
Läs mer: Förälder om explosionen: "Förjävligt rent ut sagt"
Flera föräldrar är kritiska till att arbetet utfördes på en skolgård full med barn. Eftersom brunnen inte var avspärrad samlades barn på ett par meters avstånd för att titta på arbetet, och två barn fick lättare brännskador på huvudet.
– Efter vad jag har hört så informerade vi dem om att de skulle flytta på sig, men vi håller fortfarande på att utreda, säger Mikael Sundvall.
En av de två kommunanställda ska ha varit på väg för att stänga av upptiningsanläggningen när barn började samlas runt brunnen – men då var olyckan redan framme.
– Det är inte bra, och i den nya riskbedömningen tittar vi på hur man kan undvika det i framtiden. Obehöriga ska kanske inte över huvud taget vara i närheten av ett sådant här arbete, säger Mikael Sundvall.
Mannen som skadades i olyckan var på onsdagen fortfarande inlagd på Sunderby sjukhus med brännskador på ansikte, ben, armar och rygg.
– Han är vid gott humör. Det ska röra sig om lättare ytliga brännskador, säger Mikael Sundvall.
De två skadade barnen fick uppsöka vård för brännskador i örat respektive ansiktet, men också deras skador är lindriga.