Indragen städhjälp för äldre väcker ilska

Luleå kommun planerar att drar in städservicen till pensionärer. Trycket är för högt. Men astmatikern Elsy Lindberg, 90, är besviken.

Elsy Lindberg.

Elsy Lindberg.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-03-23 09:59

Elsy Lindberg, 90, har i 50 år arbetat med att städa. Hon började i tolvårsåldern hos olika lantbrukare sen blev det 20 år på F21 och 15 år på Telia. Pälssömnaden, som hon utbildat sig i, fick hon ta vid sidan av. Nu är synen dålig och astman tung. Själv säger hon att det är ett tungt arbetsliv som tar ut sin rätt.

Elsy är en av cirka 500 äldre i Luleå som nyttjar städningen via kommunens pensionärsservice. Hon har haft det i 15 år, mycket tack vare att hon är astmatiker. Men de senaste månaderna har det blivit allt svårare att få hjälp med städningen.

– Nu får man vänta en och en halv månad på städning, säger hon.

– De har skurat fönster och bytt gardiner. Varje vår och höst. Men det har blivit mycket sämre nu när de inte har folk.

I veckan informerade arbetsmarknadsförvaltningen att de planerar att dra in städhjälpen till äldre som får hjälp via pensionärsservice. Istället kommer de satsa på ökad ledsagning.

– Behovet är nog ännu större än vad vi kan erbjuda, säger Lars Sandström, avdelningschef på arbetsmarknadsförvaltning.

Pensionärsservice sköts av arbetsmarknadsförvaltningen och de som utför tjänsterna arbetstränar.

– Egentligen ska vi rusta våra deltagare att komma närmare arbetsmarknaden, de ska få prova på det här och sedan förhoppningsvis få dem att fastna för jobb i vården, säger han.

Han menar att de hårdare utbildningskraven gör att städningen inte längre passar.

– Ledsagning liknar lite mer personlig assistans. Där behöv ingen utbildning, utan funkar det får du gå ut i jobb, säger Lars Sandström.

Han menar att efterfrågan på städhjälp blivit så stor att de inte längre räcker till. Dessutom är de nu ute på en konkurrensutsatt marknad.

– Det finns rut-tjänster idag som gör att vi är lite ute på fel sida. Vi tar 75 kronor i timmen, det är inte så mycket mer att ta en rut-tjänst, säger Lars Sandström.

Han medger dock att städningen även har en social funktion. En städfirma tar sig inte tid för en kopp kaffe. För ett år sedan gjorde Elsy Lindberg illa sig i ryggen och fick anlita hemtjänst.

– Eller springtjänsten som jag kallar dem. De hade 20 minuter och då skulle de slänga fram lite mat och fixa. Sen sa de att de inte hade tid, utan måste gå, säger hon.

– Jag ringde till cheferna och sa att det var hemskt. Det var synd om ungdomarna.

Tillslut sa Elsy upp hemtjänsten på grund av springet. Oron över framtiden är stor.

– Städservicen är jättebra. Men nu sägs det att de inte kommer skura fönstren mer. Och gardinerna är inte bytta sedan i fjol påskas.

Pensionärsservice

BAKGRUND

Pensionärsservice i Luleå skapades under 1980-talet med ungdomslag. Men efter några år lades det ner.

1995 öppnades det igen och skötte ett par år av socialförvaltningen. Men sedan vill förvaltningen renodla sin verksamhet och det gick över till arbetsmarknadsförvaltningen. Idag är tanken främst att slussa in arbetslösa i vårdyrket genom att testa på i lugn takt. Det finns även en fixartjänst vars främsta syfte är att förhindra fallolyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om