Haverikommissionen om tillbudet vid F 21

Två stridsplan var nära att kollidera vid en övning i maj i fjol. Enligt Haverikommissionens nya slutrapport var planen mellan 30 till 60 meter från en krock. Tillbudet tros ha berott på bristande förberedelser.

Bilden visar tillfället då den norske piloten plötsligt upptäckte Jas-planet i molnet.

Bilden visar tillfället då den norske piloten plötsligt upptäckte Jas-planet i molnet.

Foto: Norska flygvapnet/Statens Haverikommission

Luleå2016-11-14 18:04

Det var i maj i fjol som två piloter i ett norskt F-16-plan och ett svenskt JAS 39 Gripen var nära att krocka med varandra. Vid tillfället pågick en nordisk stridsövning i vid F 21 i Luleå med fokus på unga och mindre erfarna piloter. Det var då inte känt för allmänheten hur nära de två planen var att kollidera.

LÄS MER: Allvarlig flygincident på nordisk F21-övning

När Statens Haverikommission nu publicerar sin slutrapport blir fler detaljer offentliga. Enligt en av piloterna uppskattades avstånden mellan planen ha varit mellan 30 till 60 meter.

Tillbudet skedde i samband med en så kallad roteflygning – då två flygplan medvetet flyger i formation. I samband med landningen flög planen genom ett molntäcke.

Förvirring i kommunikationen uppstod och piloterna förlorade omedvetet varandras positioner. Den norske piloten överraskades då han plötsligt upptäckte JAS-planet i form av en mörk och suddig skugga i ett moln intill sig. Piloten gjorde då en kraftig undanmanöver.

Enligt rapporten skedde det dessutom ett andra tillbud med risk för kollision. Detta utan att piloterna själva upptäckte något. Vid det tillfället rörde det sig om cirka 60 meter, enligt rapporten.

Haverikommissionen menar att incidenterna berodde på att det fanns för få erfarna piloter som hade tid att träna upp sina mindre vana kollegor, liksom brister i förberedelserna inför övningen. Bland annat hade den norske piloten inte fått ett fullständigt klarläggande om innebörden av den svenska stridsledningens anvisningar, står det i rapporten.

Försvarsmakten rekommenderas nu att åtgärda bristerna inför framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om