Kampanjen Årets skolhjältar ska lyfta fram engagerade medarbetare som hjälper Luleås barn och ungdomar att utvecklas. Luleåborna får skriva motiveringar och rösta fram sina favoriter. Sedan har en jury bestående av skolchefen och andra ledande personer inom den kommunala skolan i Luleå tillsammans med fackliga företrädare utsett fem finalister i fem olika kategorier. De har sedan blivit föremål för en ny "folkomröstning".

På onsdag korades årets hjältar.

Hjälte i kategorin förskola blev Peter Rensfeldt som är vaktmästare i förskolor och skolor på Hertsön. I motiveringen heter det "Peter Rensfeldt har alltid ställt upp när problem varit framme. Allt har gjorts med ett leende på läpparna. Jag och mina klasskompisar samt andra skolbarn har alltid fått ett hej av honom".

Artikelbild

| ROLIGT. Nils-Gustaf Bergström tyckte att det var vansinnigt roligt att bli skolhjälte. Här får han en kram av Ingrid Norberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Så här kommenterar Peter Rensfeldt:

– Jag tillhör en yrkeskategori som sällan nämns. Det härt är enormt roligt. Jag ska fira med en köttbit och ett glas rött i helgen.

I kategorin grundskolan F - 6 utsågs Maria Nilsson, lokalvårdare på Alviksskolan, till hjälte. I motiveringen heter det "En otroligt varm och hjälpsam medmänniska. Fixar allt, finns alltid där. Ingen arbetsbeskrivning skulle kunna visa Marias arbete".

– Jag är ju bara mig själv, säger Maria Nilsson och berättar sedan vad hon vill göra med stipendiet på 10 000 kronor som alla hjältar får.

Artikelbild

| GRATULERAS. Maria Nilsson, i mitten, gratuleras av två andra nominerade i kategorin grundskolan F - 6.

– Jag vill gå på föreläsningar om hur man bemöter barn med olika diagnoser.

I kategorin grundskolan 7 - 9 blev Thomas Livbom, lärare på Råneå skola, hjälte. I motiveringen står det "Han har stor förståelse för att lärande ibland behöver anpassas så att alla ska ha en möjlighet att förstå. Han behandlar alla lika fast på olika sätt".

Artikelbild

| JÄMLIKT. "Jag tror att det mest jämlika är att behandla alla olika", säger Thomas Livbom.

– Jag ska fira med champagne, säger Thomas Livbom.

Hjälte i kategorin särskolan blev Nils-Gustaf Bergström som arbetar på Östra skolan. I motiveringen står det "Med sitt otroliga engagemang och med musiken till hjälp har ha öppnat vägar för inlärning för barn med speciella behov. Kungligt har de mottagits i den underbara musikaliska miljön".

Artikelbild

| STOLT. En glad och stolt Peter Rensfeldt med blomma och diplom som förkunnar att han är en verklig hjälte.

– Det här är vansinnigt roligt för mig, säger Nils-Gustaf Bergström.

I kategorin gymnasieskolan blev Stefan Hägglund hjälte. Han är scentekniker och arbetar med esteteleverna. I motiveringen heter det "Vad man än ber om så gör han det utan problem och alltid med ett leende på läpparna".

Artikelbild

| NYBAKADE. "Nu ska jag ringa till mina döttrar och säga att jag blev hjälte", säger Stefan Hägglund till höger. Nils-Gustaf Bergström är en annan nybakad och stolt hjälte.

– Det här är ärofyllt, säger hjälten själv.