Idag presenterasrapporten "Sveriges säkerhets- och försvarspolitiska samarbeten" som handlar om effekter av ett svenskt Nato-medlemskap. Rapporten svarar inte på frågan om Sverige borde söka Nato-medlemskap, men flera slutsatser pekar ändå för fördelar. En viktig slutsats som utredaren ambassadör Krister Bringéus drar är att västs "samlade konfliktavhållande förmåga", förmågan att avskräcka Ryssland från en konflikt i Östersjön, sannolikt skulle öka med Sverige i Nato.
Lars Gyllenhaal, försvarsexpert och författare, har sett det som skrivits om utredningen och noterar också den debattartikeln i DN som publicerades på fredagen där utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist slår fast att oavsett vad utredningen kommit fram till så tänker regering inte rucka på att Sverige är ett militärt alliansfritt land.
– Det är ett budskap från regeringen både internt och till andra länder, säger Gyllenhal.
Han säger att utredningens slutsatser stärker allianspartiernas argument om Nato-medlemskap.
– Utredningen ger dem rätt även om den inte tar ställning på den yttersta frågan om Sverige borde gå med i Nato eller inte.
Han tror att försvarsfrågan kommer att bli en del i nästa valrörelse, något den inte varit senaste åren.
– Jag tycker mig uppfatta besked från allianspartierna att de kommer att gör det till en valfråga, det är intressant. Partierna på regeringssidan har nog inte den agendan.
Han anser att Nato-frågan ges för stor betydelse i försvarsdebatten.
– Det är lite sorgligt att den här frågan ofta lyfts fram så mycket och som den viktigaste frågan när det gäller det svenska försvaret. Jag tycker att det fel om man tror att ett medlemskap i Nato är primärt för att lösa det stora försvarsproblem vi har. Oavsett om vi går med i Nato eller inte så är det så mycket annat som måste åtgärdas här och i försvaret som är viktigare. Natofrågan överskuggar vårt eget försvar.
Gyllenhaal anser att försvarsdebatten ska handla om mer konkreta frågor.
– Den borde handla om Sveriges stora yta och de små resurserna som finns för försvaret, om att kunna försvara hela Sveriges territorium, inte bara en kommun utan flera delar av landet. Och kanske till och med samtidigt. Om debatten bli mer konkret så tror jag att politikerna måste skärpa till sig och sluta svamla.