I en anmälan till arbetsmiljöverket skriver skyddsombuden att personalen vid Svartöstadskolan har en ansträngd arbetssituation, så ansträngd att de mår dåligt. Personal har drabbats av bland annat
förhöjt blodtryck och sömnsvårigheter.
Anledningen är att Svartöstadskolan redan vid skolavslutningen om sju veckor ska läggas ner. Arbetet med att förbereda för att eleverna ska få en bra övergång till ny skola kommer i en tid när skolan generellt har den högsta arbetsbelastning i det "vanliga" skolarbetet med eleverna, skriver man i anmälan.
I anmälan beskrivs den höga arbetsbelastningen, att personalen på kort tid skapa nya arbetslag och samplanera tillsammans med personal på Örnässkolan. Den tid personalen vid skolan fått för att samplanera är enligt anmälan, 7,5 timmar.
Det som ska göras är att packa och flytta material, iordningställa klassrum, bestämma ansvarsfördelning av arbetsområden, arbetssätt och pedagogisk inriktning och utforma fritidsverksamheten för många fler barn.
"Vikarier finns inte att tillgå som vi har blivit lovade vilket till viss del hade kunnat underlätta arbetsbördan."
Bo Eriksson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Luleå tycker att det är bra att anmäla om arbetsbelastningen är för hög.
– Jag tycker att det är bra att de reagerar när de anser att arbetsbelastningen blir för stor. De är ju faktiskt inte anställda som flyttgubbar det ska ju andra komma och göra, säger han.
Kravet som skyddsombuden ställer är att stängningen av Svartöstadskolan skjuts upp.
– Ja, det får vi se hur de reagerar. Det kanske blir så att kommunen går in och säger: vi sköter om flytten, ni sköter om eleverna. Personalen måste också få tid för att samverka, det måste arbetsgivaren se till.
Han säger att anmälan till arbetsmiljöverket har stöd i den förtydligade delen i arbetsmiljölagen som handlar om arbetssituationen på arbetsplatser. Där står att arbetsgivaren har ansvar för att arbetstagaren inte har ohälsosam arbetsbelastning och för att resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet.
Den 23 maj ska Luleå kommun komma med ett svar på hur man har tänkt lösa situationen.
– Vi tar det på fullaste allvar och ska försöka hitta en lösning. Men några detaljer har jag inte ännu, säger Jörgen Stenmark, rektor för Svartöstadskolan och Örnässkolans låg- och mellanstadium.