Estetrektorn: "Vi är väldigt överraskade"

Spetsutbildningar inom musik, dans och teater på gymnasienivå försvinner sedan Skolverket dragit in Luleå kommuns tillstånd. "Vi är väldigt överraskade och har lite svårt att förstå hur Skolverket tänker", säger Ewa Lundström, rektor för estetiska programmet.

utveckling. Som elever på spetsutbildningar inom teater och musik får Ellen Öhman Kero och Sakinat Madova möjlighet att utvecklas mer. Men Skolverket har dragit in tillståndet för spetsutbildningarna, så nästa år får eleverna bara söka till vanliga estetprogrammet.

utveckling. Som elever på spetsutbildningar inom teater och musik får Ellen Öhman Kero och Sakinat Madova möjlighet att utvecklas mer. Men Skolverket har dragit in tillståndet för spetsutbildningarna, så nästa år får eleverna bara söka till vanliga estetprogrammet.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-09-23 11:53

Av estetprogrammets totalt 253 elever går cirka 50 elever någon av de tre spetsutbildningarna. Teaterspetsen är en av de få som finns i Sverige och där går Ellen Öhman Kero, första året.

– Vi har fem-sex lektioner teater i veckan, säger hon.

– Vi får lära oss mycket mer, har längre lektioner och fler möjligheter att utvecklas, säger Sakinat Madova, som går första året på estetprogrammet med musikspets.

Estetiska programmet kommer finnas kvar men spetsutbildningarna försvinner.

Tråkigt, tycker Madova och Öhman Kero.

– Det här påverkar inte oss på något sätt, vi får gå klart. Men det är tråkigt för dem som kommer efter oss, säger Ellen Öhman Kero.

– Ja, vi är glada att vi hann söka in på de här utbildningarna innan de lägger ned. Det är riktigt roligt att gå här, säger Sakinat Madova.

Skolverket har dragit in tillståndet med motiveringen att utbildningarna inte har nog stort nationellt intresse och bedömt att kostnaderna per elev är för höga i förhållande till målsättning. Kvalitén är däremot inte ifrågasatt.

Rektorn Ewa Lundström tolkar beslutet som att Skolverket gärna skulle sett att programmen hade elever från hela Sverige.

– Ungefär hälften av eleverna kommer från andra kommuner än Luleå men tyvärr har vi inte lyckats rekrytera elever utanför Norrland, säger hon.

Nu är det upp till politikerna i barn- och utbildningsnämnden att besluta om Luleå ska försöka ansöka på nytt, nästa år.

– Det är ett tapp för oss att vi tappar spetsutbildningarna. Vi måste ha en mångfald i Norrbotten och ha något bra att erbjuda förutom gruvor. Det är jätteviktigt ur ett samhällsperspektiv och att eleverna kan gå vidare till musik, dans- och teaterhögskolor, säger Ingrid Norberg, (S)-ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hur ska ni lyckas locka upp 16-åringar från södra Sverige till Luleå?

– Vi behöver för det första få en bättre bostadssituation i Luleå. 16-åringar behöver en stabil grund att stå på, om man jämför med universitetsstudenter.

Även dansutbildningen på Strömbackaskolan i Piteå fick avslag med samma motivering. Spetsutbildningen inom matematik på Luleå gymnasieskola fick däremot forsätta för Skolverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!