– Amanda och jag kontaktade styrelsen och sa att vi ville göra den här grejen i Luleå. Då tog vi på oss rollen som projektledare och började rekrytera en projektgrupp, säger Linnea Johansson som är företagsansvarig.
Tillsammans har de rekryterat ingenjörsstudenter vid LTU som i sin tur ska träffa sina adepter en gång i månaden för att ge dem en inblick i ingenjörsvärlden. Och i ett vidare perspektiv är det tänkt som en plattform där gymnasietjejer, LTU-studerande och företag att kan nätverka. Totalt har 22 par rekryterats till mentorskapsprogrammet.
– Det var lättare att hitta mentorerna, för de går ju redan en ingenjörsutbildning och är taggade på att visa hur kul det faktiskt kan vara, säger Amanda Westerlund.
– Gymnasietjejerna var lite mer tveksamma, men det är också därför vi finns, säger Linnea Johansson.
– Genom det här mentorskapsprogrammet så får ju varje adept (gymnasietjej) en förebild att se upp till, tillägger hon.
Amanda och Linnea lockade snabbt till sig den andra hälften av projektgruppen.
– Jag är redan medlem i en liknande organisation och var sugen på att arbeta mer med de här frågorna. Så när jag såg att det här skulle startas upp tänkte jag att det var perfekt. Jag har också kunskaper som behövdes, säger Greta Kerttu som ansvarar för PR och den grafiska designen.
Moa Thorneus går tekniskt basår på LTU och träffade på så vis de andra tjejerna. Tidigare studerade hon samhällsvetenskap på gymnasiet. Och genom mentorskapsprogrammet hoppas Moa och de andra tjejerna att de ska kunna inspirera fler tjejer i gymnasieåldern att ta liknande kliv.
– Det är någonting vi vill förmedla, att alla kan bli ingenjör om man bara vill, det handlar inte om att vara smartast i klassen, det handlar om många andra saker, som att vara kreativ och kunna hitta lösningar på problem, säger hon.
Att det behövs fler kvinnor i branschen är en självklarhet, menar de fyra tjejerna.
– Om man googlar på ordet ingenjör så dyker det upp män med vita hjälmar, och vi vill förändra den bilden, säger Amanda Westerlund.
– En fjärdedel av alla yrkesverksamma ingenjörer är kvinnor. Det främjar kreativitet och innovation om branschen blir mer jämställd. Hälften av befolkningen är ju kvinnor, och de borde också vara med och lösa framtida utmaningar, tillägger Linnea Johansson.