Det är hela klasserna 5-6 a och b i Alviksskolan och Lovisa Wallström i årskurs nio på Manhemsskolan som är två av 32 nominerade finalbidrag i tävlingen "Webbstjärnan 2014".

Det är stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, som för sjätte året i rad arrangerar tävlingen.

Elever och lärare tävlar med webbplatser som de har skapat av valfritt skolarbete.

Artikelbild

| STOLTA. Moa Liarsgård, Minna Fahlander, Jennifer Grensjö, Alva Blomberg och Emely Bergdahl kan med rätta vara stolta över klassernas projekt House of Alvik.

Intresset för tävlingen har varit jättestort, 3 212 lag och över 65 000 deltagande elever.

NSD träffade fem tjejer i femman i klass 5-6 a.

Deras och klasskamraterna blogg heter House of Alvik och utgår från ett hus där varje elev inreder sin egen lägenhet.

Eleverna hittar på personer och ritar möbler i lägenheten men för att komplettera lägenheten så måste de lösa uppgifter och uppdrag.

Artikelbild

| LÄRARE. Lisa Westerberg är lärare i klass 5-6 a och b i Alviksskolan tillsammans med Katarina Eriksson och föräldralediga Jeanette Nilimaa.

Det kan vara att hjälpa någon som har ramlat i trappen och fått hjärnskakning, räkna ut hur lång tid det tar att klippa gräsmattan och så vidare.

Projektet House of Alvik går som en röd tråd genom hela undervisningen enlig .SE och eleverna kan gå in och läsa varandra texter och kika in i varandras lägenheter.

Artikelbild

| SKAPAR. Moa Liarsgård, Minna Fahlander och Jennifer Grensjö är duktiga på att skapa webbplatser tillsammans med sina klasskamrater.

– Alla vi elever har olika karaktärer och vi får skriva i vår karaktär. I början hade vi ingen lägenhet alls. Vi har hållt på sedan början av höstterminen och ungefär två gånger i veckan jobbar vi med House of Alvik, säger elvaåringarna Emely Bergdahl, Moa Liarsgård, Minna Fahlander, Jennifer Grensjö och Alva Blomberg.

Uppgifterna och uppdragen är hämtade ur så skilda ämnen som matte, no och bildteknink samt svenska, so och engelska.

Artikelbild

| DUKTIGA. Moa Liarsgård och Minna Fahlander, duktiga elvaåring som tillhör landets främsta när det gäller webbplatser.

Senorita Lovisa Wallström, 15, i årskurs nio på Manhemsskolan tillhör alltså också landets 32 bästa elever inom detta gebit.

– Jag har läst spanska sedan sjuan, det är ju spännande att läsa ett världsspråk. Jag fick ett uppdrag att göra den här sidan "Espanol con Lovisa" och fick en förfrågan att vara med i tävlingen. När jag fick höra att jag hade gått till final så blev jag chockad, glatt överraskad. Det var min lärare som berättade det för mig.

Har du varit i Spanien?

– Jo, jag var med min pappa i Madrid i mars. Det var spännande att se alla attraktioner men det var svårare att klara språket än vad det är i klassrummet.

Hur ser framtiden ut? Vad blir det för linje på gymnasiet?

– Jag tycker ju om både språk och webbdesign så det blir naturvetenskapsprogrammet.

Finalisterna är garanterade 1 500 kronor för en delad andraplats men förstaplatsen är värd 20 000 kronor.

Vinnarna koras vid en ceremoni på Rival i Stockholm den 9 maj.

Lovia Wallström och läraren Margurite Fransson deltar vid den liksom eleven Jennifer Grensjö och läraren Katarina Erriksson från Alviksskolan.