Bakom kulisserna på flygplatsen

På 25 minuter ska det ankommande flygplanet tankas, inspekteras, tömmas på bagage och lastas igen för ny avfärd. Alla eventuella förseningar slår direkt mot resenärerna.– Det kan bli ganska tungt när Luleå hockey ska flyga med all sin utrustning, säger lastaren Mattias Aho.

När planen står på marken kopplas extern strömförsörjning in, så att de större modellerna slipper använda den bränsledrivna generatorn, och de mindre inte behöver använda batterikraft.

När planen står på marken kopplas extern strömförsörjning in, så att de större modellerna slipper använda den bränsledrivna generatorn, och de mindre inte behöver använda batterikraft.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-02-04 07:00

För de allra flesta är arbetet bakom kulisserna på en flygplats väl dolt. I själva verket ska en lång rad mer eller mindre komplicerade åtgärder hinnas med, ofta under rejäl tidspress.

NSD har följt med markpersonalen på Luleå airport för att få en inblick i vad som händer när väskan väl lämnats i incheckningen och resenären börjat sin väg mot säkerhetskontrollen.

Manuellt arbete

Det ligger kanske nära tillhands att tänka sig att streckkoderna på bagaget nyttjas flitigt och att väskorna hamnar mer eller mindre automatiskt på rätt bagagevagn. Så är dock inte fallet i Luleå. Här sker sorteringen i allra högsta grad manuellt.

När väskorna åkt färdigt i karusellen ner från incheckningsdiskarna står Ingemar Boqvist och läser av de två första bokstäverna i flightnumret – DY för Norwegian och SK för SAS. Beroende på om bagaget ska vidare efter Stockholm läggs det sedan på ett par olika vagnar.

Sex minuter..

Under tiden som sorteringen pågår är LN-RPW, ett SAS Boeing 737-600 från Arlanda, på väg att landa. Piloten guidas fram till bryggan med hjälp av en display på terminalens vägg och när motorerna stängts av blir det full aktivitet utanför planet. Planet ankom sex minuter sent och det blir en kamp mot klockan för att inte orsaka vidare förseningar. I en välkoordinerad process ska tankning påbörjas, strömförsörjning kopplas på, bryggan ska köras fram till den främre utgången och en trapp till den bakre. Samtidigt ska området under planets vinge blockeras så att passagerarna inte genar under vingen, och bromsklossar sättas ut.

I de plan som används inrikes till Luleå lastas varje väska manuellt från bagageutrymmet via ett band till nästa person på marken, som placerar väskan på vagnen. Större plan lastas ofta med hela containrar som lastats färdigt inomhus.

– Det går rejält mycket snabbare, speciellt när det är väldigt mycket bagage, säger Simon Tjernqvist, airport officer på Swedavia.

Könsfördelningen bland personalen på plattan är något ojämn. Av totalt 27 personer är en kvinna, och ytterligare några tillkommer som timvikarier. I säkerhetskontrollen är fördelningen en annan, där är fler kvinnor. Markpersonalen som arbetar med lastning och lossning är sedan 2009 anställda direkt av Swedavia, snarare än något av de hanteringsbolag som finns på många flygplatser. Det innebär att samma personal jobbar med alla olika passagerarbolag, från Avies små propellerplan till stora chartrade långdistansplan.

"Ni är bäst"

När utbogseringen av planet avslutats och Simon Tjernqvist bekräftar att alla kontroller är utförda får teamet ett betyg av kaptenen.

– Det här är den bästa stationen. Ni är bäst. Ni är bäst.

Sex minuters försening vid ankomst minskades ner till tre vid avfärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om