Nya arenamiljoner ett brott mot lagen

Hanteringen av de 47 extramiljonerna till Pontus arena bröt mot kommunallagen, enligt kommunrevisorerna. De riktar skarp kritik mot Luleå kommuns sätt att genomföra investeringsprojekt i en ny rapport.

Bygget av Pontus arena ska starta 1 mars och pågå till sommaren 2013. Det blir bland annat ny restaurangdel med plats för 230 gäster.FOTO: Göran Ström

Bygget av Pontus arena ska starta 1 mars och pågå till sommaren 2013. Det blir bland annat ny restaurangdel med plats för 230 gäster.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2012-03-21 14:35

Pontus arena skulle först kosta 133 miljoner, men på grund av ny takkonstruktion och en del annat så insåg tekniska nämnden innan byggstart att pengarna inte skulle räcka. Därför begärde man att få ett tillskott.

Men enligt kommunrevisorerna sköttes hanteringen inte enligt regelboken.

Begäran om extranslagen passerade aldrig tekniska nämnden, vilket kommunallagen slår fast att den ska göra.

- Vi förutsatte att det vi gjorde var tillräckligt. Det fanns ingen rutin för hur sådant här ska gå till, säger Lenita Ericsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

Hanteringen av Pontus arena-pengarna är en formsak. Beslutet att begära mer pengar togs i nämndens arbetsutskott istället för i själva nämnden.

Oklarheter om ansvaret
Men det här är bara en av flera punkter där kommunrevisorerna riktar kritik mot tekniska nämnden - och andra nämnder som fritidsnämnden och kommunstyrelsen.

- Det är flera som behöver se över hur man hanterar investeringarna, säger Lars Lassinantti (S), ordförande i kommunrevisionen.

Enligt honom finns det oklarheter i vilka som egentligen är ansvariga för investeringar. Det bör man klara ut, anser revisionen. Luleå kommun gjorde i fjol investeringar på 456 miljoner kronor, och det är viktigt att kunna följa upp hur detta fallit ut.

- Man måste se över strukturen på investeringsprocessen. Nu är det svårt att följa beslut, och vem som är ansvarig, säger Lars Lassinantti.

Kommunrevisionen anser även att Luleå kommun i vissa fall strider mot god redovisningssed, eftersom man påbörjar avskrivningar innan en investering tagits i bruk.

Lenita Ericsson uppger att hon håller med om det mesta i rapporten.

- Vi ska ta rapporten till oss. Personligen tycker jag att vi ska jobba med det mesta i den, säger hon.

Ericssons bild är att de kommunala investeringarna sköts på ett noggrant och ansvarsfullt sätt. Däremot finns det problem med transparensen, att kunna följa arbetet på ett bra sätt.

- Det är inte enkelt att se att det är ordning och reda. Där behöver vi jobba vidare. Men min absoluta bild är att skattebetalarna kan känna sig lugna, säger Lenita Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om