S kan gÄ pÄ pumpen i Norra Sunderbyn

Socialdemokraterna riskerar att gÄ pÄ pumpen i Norra Sunderbyn. Oppositionen har tagit ett initiativ för att alla ska fÄ ansluta sig till kommunalt VA.

32 fastighetsÀgare i Norra Sunderbyn stÄr utanför kommunalt VA, nu vill de bli anslutna. FrÄn vÀnster Matthias Asplund, Bernt Henriksson och Fred Nordström.

32 fastighetsÀgare i Norra Sunderbyn stÄr utanför kommunalt VA, nu vill de bli anslutna. FrÄn vÀnster Matthias Asplund, Bernt Henriksson och Fred Nordström.

Foto: Anna Isaksson

LuleÄ kommun2019-11-20 11:25

I Norra Sunderbyn Àr ungefÀr hÀlften av drygt 60 fastigheter anslutna till kommunens VA-nÀt medan hÀlften har enskilda avloppsanlÀggningar. Kommunen blir tvungen att vidta ÄtgÀrder pÄ avloppsnÀtet i byn, eftersom miljöinspektörerna dömt ut kommunens fyra slamavskiljare som har ett 30-tal anslutna fastigheter. StadsbyggnadsnÀmnden har dÀrför beslutat att bygga en ny avloppsledning i byn samt dra en sjöledning över till Avans reningsverk.

32 fastighetsÀgare i Norra Sunderbyn krÀver att kommunen ska inkludera Àven deras fastigheter i verksamhetsomrÄdet och ansluta dem till VA-nÀtet.

– NĂ€r de bygger nytt sĂ„ gĂ€ller likstĂ€llighetsprincipen, de mĂ„ste behandla alla lika enligt kommunallagen, sĂ€ger Bernt Henriksson som Ă€r ordförande för Norra Sunderbyns byautvecklingsförening.

FastighetsÀgarna stÄr liksom kommunen inför dilemmat att deras enskilda avlopp har dömts ut och belagts med förelÀgganden, som innebÀr att de mÄste vidta ÄtgÀrder inom nÄgra Är, annars fÄr de inte fortsÀtta anvÀnda dem.

Bernt Henriksson berÀttar att de haft möte med ordförandena för stadsbyggnadsnÀmnden och miljö- och byggnadsnÀmnden, Anja Johansson och Maritha Meethz.

– De tycker att de Ă€r vĂ€ldigt generösa nĂ€r de sĂ€ger att vi kan ansluta till fyra punkter, det Ă€r bara det att vi fĂ„r bekosta det sjĂ€lva, sĂ€ger Bernt Henriksson. 

Det kan handla om miljonbelopp för nĂ„gra fastigheter som ligger lĂ€ngst ifrĂ„n sĂ€ger han. Det blir orimliga kostnader och komplicerade entreprenader för mĂ„nga av fastighetsĂ€garna tillĂ€gger han. 

Delar av oppositionen föreslÄr i ett nÀmndsinitiativ att kommunen ska ansluta alla fastighetsÀgare i Norra Sunderbyn till kommunalt VA. Bakom initiativet stÄr KD, L, M, och SJVP:s ledamöter i stadsbyggnadsnÀmnden.

– Det verkar logiskt att göra allt pĂ„ en gĂ„ng, istĂ€llet för om tio Ă„r, sĂ€ger Eugen Karlsson, ledamot för KD i stadsbyggnadsnĂ€mnden och initiativtagare.

Om samtliga oppositionspartier backar upp nÀmndsinitiativet kommer Socialdemokraterna att förlora, eftersom S har sex av totalt 15 ledamöter i stadsbyggnadsnÀmnden.

FastighetsÀgarna har ocksÄ vÀnt sig till lÀnsstyrelsen med en begÀran att kommunen ska förelÀggas att ansluta dem till kommunalt VA, enligt lagen om allmÀnna vattentjÀnster. Kommunen har hittills hÀnvisat till att Norra Sunderbyn utgör ett sÄ kallat bevakningsomrÄde och att en utökning inte Àr aktuell.

"Vi hoppas att man Àndrar sig och slÀpper prestigen" sÀger Bernt Henriksson, ordförande för byautvecklingsföreningen i Norra Sunderbyn.
"Vi hoppas att man Àndrar sig och slÀpper prestigen" sÀger Bernt Henriksson, ordförande för byautvecklingsföreningen i Norra Sunderbyn.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!