Det var den 7 mars tidigare i år som polisen rullade ut spikmattor på E4 söder om Umeå i väntan på två bilar. I bilarna färdades tre män som polisen haft under lupp under lång tid.

Gripandet gick lugnt till. I en av bilarna hittade polisen 37,7 kilo cannabisharts till ett värde av åtminstone fem miljoner kronor – ett rekordbeslag med norrländska mått mätt.

I inledningen av utredningen fanns starka misstankar på att knarket var på väg upp till Luleå.

– Vi har inte hittat något som tyder på detta, sa åklagaren Stina Westman till Norrbottens Media när männen var rätten.

I en av bilarna färdades en 27-årig Umeåbo och en 42-årig man från Stockholm. I den andra, den med drogerna, satt en 47-åring från Montenegro.

Bilarna utgick från Stockholm tidigare på dagen och innan avfärd hade männen gjort plats för narkotikan i en av dem. Därefter reste sällskapet till Mariefred och plockade upp lasten inför resan till Umeå. Polisen hade genom avlysning av telefonsamtal mellan Umeåbon och 42-åringen koll på att något var i görningen.

Umeåbon, som tidigare dömts för flera grova brott, pekades tidigt ut som en av hjärnorna bakom narkotikatransporten. Åklagaren yrkade på ett sexårigt fängelsestraff och menade att Umeåbon ensam var huvudman i målet – den som förvärvat drogerna och ämnade sälja dem vidare i Umeå. 47-åringen som transporterade lasten ansågs vara en kurir, och av utredningen är det klarlagt att han övertalats att köra drogerna av någon av de andra männen.

I förhör har männen uppgett olika anledningar till varför de tog en avstickare till Mariefred på vägen upp till Umeå. Umeåbon hävdade att han skulle hämta sitt pass som han glömt hos en kvinnlig bekant medan 42-åringen uppgav att det rörde sig om kläder. 47-åringen däremot erkände att målet var att hämta den värdefull egendom som han ålagts att transportera. Enligt 47-åringen var också 27-åringen hans huvudsakliga uppdragsgivare.

Enligt tingsrätten är det dock inte bevisat att Umeåbon ensam tagit beslut om transporten, även om han medverkat till att ge 47-åringen uppdrag att frakta drogerna.

”Hur rollfördelningen mellan honom och (42-åringen, reds. anm) varit är oklart”, skriver rätten och drar slutsatsen att Umeåbon och 42-åringen varit lika insyltade.

Umeåbon döms nu till fyra år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott och två fall av ringa narkotikabrott. De övriga männen döms till fyra års fängelse.