Lakan blir afrikansk batik

Just nu leder inspiratören och handledaren Eva Öhrling slöjdverkstaden på Havremagasinet. Av återbrukade lakan görs bland annat afrikansk batik. "Det blir jättefina mönster".

Sådana här kasperdockor får även deltagarna på Havremagasinets slöjdverkstad pröva på att göra. Den som ska lära deltagarna det är Eva Öhrling.

Sådana här kasperdockor får även deltagarna på Havremagasinets slöjdverkstad pröva på att göra. Den som ska lära deltagarna det är Eva Öhrling.

Foto: Lena Leffler

BODEN2017-07-17 13:24

I slöjdverkstaden som sker i samarbete med Norrbottens läns hemslöjdsförening är tanken att deltagarna under sommaren ska få pröva på en mängd olika tekniker och material såsom trä, metall, garn, textil, plåt och mycket annat. När Norrbottens Media hälsade på så har slöjdens veckotema varit broderi/applikation med inslag av metallslöjd och afrikansk batik.

– Det är sjätte gången vi håller på. Vi har bland annat sytt armband av återbrukat jeanstyg förra veckan. Vi slog dit öljetter och sedan fick man brodera, antingen på ulltyg eller direkt på jeanstyget.

– Jag hade lite olika förslag som de kunde inspireras av men jag poängterar alltid att det egna förslaget är alltid bäst.

Eva Öhrling tycker det är viktigt när man jobbar med barn och unga att inte gå efter en speciell form eller fastställd mall.

– Det är roligare om barnen ritar upp ett eget mönster för det är ju fritt broderi, säger hon.

Några som sitter vid bordet fullt med textil och klistrar och syr är barnen Emilia och Hampus som har med sig "plastmamman" Anna-Lena Sjöholm.

– Det är roligt att pyssla. Det är första gången vi är här när det är slöjd. Jag har varit hit tidigare till magasinet men då på utställningar med skolan, säger Emilia.

– Det är fantastiskt fint att få komma hit till en gratis aktivitet i den här härliga miljön. Här finns också möjlighet att fika och titta på annat, säger Anna-Lena Sjöholm.

Förra veckan påbörjade också grupperna jobbet med den afrikanska batikkonsten. Den sjunde träffen eller på onsdagen den 12 juli ska allt färgläggas.

– Det är en skapandeprocess som tar tre träffar för det är en viss torktid innan grupperna kan börja måla, säger Eva Öhrling.

Batikarbetet sker på ett vältvättat bomullstyg, eller ett återbrukat lakan. Smeten som används till dekoration är vatten och mjöl som blandas ihop till en lagomt tjock "våffelsmet". Sedan spritsas smeten ut från en flaska som har hål i korken.

– Det blir ett mönster där vi spritsar. När smeten torkat ska man knacka sönder mjölblandningen så den krackelerar. Grejen är att få så mycket sprickor som möjligt så att färgen kan fästa. Sedan målas tyget med olika textilfärger och man ser till att få in färg i alla sprickor. När allt är torrt blir sistea steget att klösa bort all torkad mjölblandning så att batikens mönster träder fram på tyget. Det är vad vi är ute efter.

Av tyget kan deltagare sy små tygpåsar.

– Jag tänker att vi ska ha påsarna till barnens fidget spinners. Det är snurror som de håller på med, säger Eva Öhrling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!