Väntade åtta timmar på akuten - helt i onödan

Efter att Frans Niva, 1 år, väntat i åtta timmar på akuten för få nytt gips runt sitt skadade ben fick familjen veta att det inte fanns personal på sjukhuset som kunde hjälpa honom. "De hade kunnat skicka oss till Gällivare direkt", säger pappa Markus Niva.

BÄTTRE NU. Väl i Gällivare gick det snabbt att få ett nytt gips runt benet.

BÄTTRE NU. Väl i Gällivare gick det snabbt att få ett nytt gips runt benet.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-12-02 06:00

Det var i söndags som Frans trillade och skadade sitt ena ben. Familjen åkte till Kiruna sjukhus och efter ett par timmars väntan gipsades benet. Dagen efter, mellan lunch- och middagstid, kröp Frans in i köket och Markus Niva märkte att den gipsade skenan glidit av. De åkte tillbaka till akuten på Kiruna sjukhus.

– Jag sa att gipset lossnat och att de behövde gipsa om.

Vid klockan 22, efter att ha väntat i åtta timmar, får familjen veta att de behöver åka till Gällivare sjukhus.

– Då kommer de på att de inte har personal som kan gipsa, fortsätter Markus Niva.

Så Frans, mamma och morfar sätter sig i bilen och börjar köra dit istället. Efter en stund ringer sjukhuspersonal från Gällivare och berättar att det inte är någon idé att de kommer samma kväll. De får tid morgonen efter och väl i Gällivare blir benet snabbt omgipsat. Markus Niva säger att han har förståelse om personalen på Kiruna sjukhus hade en stressig dag, men han tycker de borde varit mycket snabbare med att hänvisa dem till Gällivare.

– Nu tänker jag att jag inte vill in dit något mer, utan jag åker hellre till Gällivare direkt, även om vägen är dålig, säger han.

Han har anmält det som hänt till landstingets patientnämnd.

Helena Fredriksson-Ågren, verksamhetschef för akutmottagningen på Kiruna sjukhus, kan inte kommentera det enskilda fallet.

– Rent generellt för en akutmottagning handlar det om prioriteringar, och barn prioriteras ju såklart, framförallt små barn. Men sedan är det så att vi fortfarande har ett sjukhus i Kiruna och så länge man är under medicinsk tillsyn är det ingen större fara utifrån det perspektivet. Sedan kan jag bara beklaga att det kan ta tid innan man kommer till rätt vårdnivå, säger hon.

Enligt Helena Fredriksson-Ågren är det inte ovanligt att man får smärtlindring och liknande hjälp innan man transporteras vidare till specialister på ett annat sjukhus. Hon tycker att det är bra att ärendet har anmälts till patientnämnden, men håller fram att patienter med klagomål gärna får kontakta henne också - så att de kan få snabbare återkoppling.

Innan patienter skickas från ett sjukhus till ett annat brukar personalen ha kontakt med varandra, berättar Helena Fredriksson-Ågren.

– En ny bedömning av läkare kan göra att ett beslut om behandling ändras och att patienten får nya besked. Visst kan det uppfattas som att vi inte har koll på läget, men det kan vara så att man, av olika anledningar, ändrar sig och ringer till patienten och säger: Det är ingen fara, kom hit imorgon i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om