Jan Thelin har varit ordförande för IF Metalls klubb Gruvtolvan i sex år. Han väljer att lämna självmant.
– Man har fått nog, haha. Nej, men det är ju så att man ska vara ordförande under en period, när man har ett driv framåt. Och det tar rätt hårt, både positivt och negativt. Jag har suttit i sex år, och är 62 år nu, och man ska inte sitta för länge. Jag tycker att jag har gjort det jag har kunnat. Det har varit en bra period men nu får någon som har lite mer driv ta över.
Om du hade velat fortsätta hade du fått göra det? Du har fortfarande stöd från medlemmarna?
– Det tror jag.
Vad har varit tuffast under de år du varit ordförande?
– Det är väl när man har börjat driva politiska kampanjer i tolvan. Det gör att man splittrar upp kollektivet. Vi hade ju att göra med Knegarkampanjen och de var ju politiskt knutna och ville skapa en politisk plattform i tolvan. Det var en ganska jobbig period innan vi lyckades städa undan det, säger Jan Thelin, och syftar på maktkampen i fackklubben för ett par år sedan.
Läs mer: "Kamp om makten i Gruvtolvan"
Det är ju en tung tid för LKAB just nu med låga malmpriser..
– Visst. Och då är det ju bra att man har en fackförening som åtnjuter ett visst förtroende både bland medlemmarna och företaget. Det är viktigt. Respekt och förtroende från alla håll. Det är nästan lika viktigt att man har ett förtroende i ledningen så att de lyssnar på en, säger Jan Thelin.
Han tror inte att sommarens oenighet mellan fackklubbarna om semesteravtalet - där Gruvtolvan gick med på LKAB:s krav medan klubbarna i Svappavaara och Malmberget först motsatte sig förslaget - har påverkat förtroendet för honom eller Gruvtolvan negativt.
Jan Thelin håller fram att 80 procent av medlemmarna i Malmberget accepterade LKAB:s förslag när man förklarade vad det innebar.
– Så om ledningen i facket tyckte en sak så tyckte ändå kollektivet samma sak som vi i Gruvtolvan, säger han.
Läs mer: "Semesterstriden splittrar IF Metall"
Läs mer: "Gruv 12:an öppen för nytt avtal"
Han fortsätter:
– För att behålla semestern skulle de största grupperna behöva jobba sex minuter mer per dag. Och det skulle väl ändå se rätt illa ut med de löner vi har, pensionsavtal och andra förmåner, att man i de här tiderna inte kan jobba sex minuter mer. Det tror jag hade klingat lite dåligt ute i allmänheten. Så visst måste vi kunna ta våran del. De där sex minuterna - det hade nästan varit skämmigt att säga nej när lönerna ligger där de ligger. Hur förklarar man en sådan inställning för en sjuksköterska eller någon annan inom vården, säger Jan Thelin.
Vad ska du göra efter att du slutat?
– Det vet jag inte, men nog hittar jag säkert min plats. Med de erfarenheter jag har finns det nog rätt mycket jag kan göra.