Skolpolitikern vill inte att lärarna säger upp sig

Kultur- och utbildningsnämndens ordförande, Roger Suup (S), utgår ifrån att bedömningarna om vilka lärare som ska få högre lön genom Lärarlönelyftet är korrekta. Han hoppas att de besvikna lärarna i Vittangi inte ska säga upp sig. "Det vore en väldigt onödig och tråkig utveckling om det blev så", säger han.

SKOLPOLITIKER. Roger Suup, (S), utgår från att besluten om vilka lärare som ska få högre lön genom Lärarlönelyftet är korrekta.

SKOLPOLITIKER. Roger Suup, (S), utgår från att besluten om vilka lärare som ska få högre lön genom Lärarlönelyftet är korrekta.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2016-11-24 08:00

Roger Suup är noga med att framhålla att kultur- och utbildningsförvaltningen har gjort ett seriöst förberedande arbete vad gäller Lärarlönelyftet. Han håller fram att kriterier och regler kommer uppifrån - från utbildningsdepartementet och Skolverket - och att de är kända för, och diskuterade med, de fackliga organisationerna.

Du utgår från att rektorer och tjänstemän på förvaltningen gjort rätt bedömningar?

– Ja, utifrån de regler och kriterier de hade att förhålla sig till. Kriterierna har varit kända ute i organisationen. Vi har också fått reaktioner där man sagt: Ja, det här stämmer nog ganska bra på vår skola. Det finns en medvetenhet och uppfattning att prioriteringarna, utifrån kriterierna, har gått rätt till även om det är subjektivt i slutändan. I det långa loppet brukar alla tjäna på att delar av gruppen får högre lön. Om några sticker iväg lönemässigt kommer det att lyfta den övriga gruppen också, på sikt.

I Sorsele kommun har politikerna beslutat att höja alla lärarnas löner. Man kan kanske inte göra en direkt jämförelse, men ändå. Vad tänker du om det?

– Det här är en övergripande kommunlednings- och fullmäktigefråga inför nästa år. Det här behöver du egentligen fråga Kristina Zakrisson (socialdemokratiskt kommunalråd i Kiruna, reds. anm.) om.

Men skulle du åtminstone vilja se över möjligheten att kompensera de här lärarna som inte för pengar från Lärarlönelyftet?

– Både från förvaltningen och politiken i kultur- och utbildningsnämnden försöker vi framföra synpunkter till den yttersta tjänstemannaledningen och politiken att överväga en prioritering av lärarna inför nästa år, säger Roger Suup.

Han känner till breven från lärarna i Vittangi men har ännu inte läst dem. Det har däremot skolchef Simon Lindh, som berättar för NSD att han självklart ska svara. Varför de besvikna lärarna i Vittangi inte får högre lön genom Lärarlönelyftet vill han inte kommentera eftersom det rör enskilda bedömningar. Han understryker att alla Kirunas lärare gör ett bra jobb och är viktiga.

– Men den enkla sanningen är den att 36 procent av Kiruna kommuns lärarkår har bedömts att i högre grad uppfylla Lärarlönelyftets kriterier, säger Simon Lindh.

Både Roger Suup och Simon Lindh säger att de har förståelse för att lärare som inte får pengar genom Lärarlönelyftet är besvikna och påpekar att det sannolikt ser likadant ut i andra kommuner. De hoppas att ingen säger upp sig.

– De gör ett fantastiskt bra jobb och är ovärderliga i vår verksamhet. Så det vore en väldigt onödig och tråkig utveckling om det blev så, säger Roger Suup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om