Skarp kritik mot landstingets sparförslag

Om vården i länet förändras i enlighet med landstingets förslag riskerar sjukhuset i Kiruna att bli mer som en förstärkt vårdcentral än ett sjukhus. Det menar Socialdemokraterna i Kiruna. Och bland läkare på sjukhuset finns en oro för att patientsäkerheten riskeras och förslaget genomförs för snabbt.

KRITIK MOT SPARFÖRSLAG. Nu protesterar S i Kiruna mot det sparförslag som landstinget presenterade i förra veckan. Kiruna sjukhus riskerar att bli mer som en "förstärkt vårdcentral" än ett sjukhus om förslaget genomförs, enligt partiets lokala ordförande Andreas Fors.

KRITIK MOT SPARFÖRSLAG. Nu protesterar S i Kiruna mot det sparförslag som landstinget presenterade i förra veckan. Kiruna sjukhus riskerar att bli mer som en "förstärkt vårdcentral" än ett sjukhus om förslaget genomförs, enligt partiets lokala ordförande Andreas Fors.

Foto: Maria Unga

KIRUNA2016-10-18 18:30

Genomförs det tjänstemannaförslag som presenterades i förra veckan går det knappt att kalla Kiruna sjukhus för ett sjukhus längre, enligt Andreas Fors, lokal S-ordförande i Kiruna. Sjukhuset har till exempel redan tappat förlossningsavdelningen, akutkirurgin och ett antal vårdplatser.

– Vi har redan dragit vårt lass, säger han.

Läs mer: "Så ska landstinget spara miljoner"

Andreas Fors håller fram att socialdemokraterna på länsnivå beslutat att det ska finnas fem fullvärdiga sjukhus i länet och menar att det här förslaget, om det genomförs, innebär att man går emot länsbeslutet om sjukhusen.

– Sjukhuset i Kiruna riskerar att bli mer som en förstärkt vårdcentral än ett sjukhus och det har vi i Kiruna aldrig ställt upp på. Därför vill vi vara tydliga mot Kirunaborna om att det här är en överraskning för oss och vi tycker inte att det här är en bra idé.

Men utvecklingen av Kiruna sjukhus har väl gått åt det här hållet länge? Är ni verkligen förvånade över att det här förslaget innebär nedskärningar här?

– Jo, lite förvånade är vi faktiskt. Vi tycker att vi har dragit vår del av lasset, vi har redan förlorat vårdplatser och akutkirurgi. Med det här förslaget närmar man sig en gräns - sjukhusen i Kalix och Kiruna kanske inte längre kan betraktas som sjukhus. Då går man ifrån beslutet om fem fullvärdiga sjukhus i länet. Istället borde man fokusera på de tre andra sjukhusen, för nu börjar vi nå smärtgränsen, säger Andreas Fors.

Han menar att en del processer som ska möjliggöra ett genomförande av förslaget redan är igång, innan det har behandlats politiskt. Det här är han kritisk till.

– Ett politiskt beslut ska tas innan man påbörjar processen, men nu verkar det ha varit tvärtom, fortsätter Andreas Fors.

Maria Stenberg, socialdemokratiskt landstingsråd, håller inte alls med om att sparförslaget skulle leda till att Kiruna sjukhus blir till en förstärkt vårdcentral.

– Att säga att sjukhuset blir en förstärkt vårdcentral är nästan lite fräckt, säger hon.

Socialdemokraterna i Kiruna tycker att man redan skurit ner på sjukvården här.

– Jo, men det är alltid mycket lättare att säga att det är på någon annans bakgård man ska spara först. Det här handlar om att vi måste ta ansvar för hela länets sjukvård, säger Maria Stenberg.

Hon menar att frågan är komplicerad och håller fram svårigheterna med att rekrytera personal med rätt kompetens som en av flera orsaker till att man måste utreda hur vården i länet ska vara organiserad.

Kan du förstå kritiken från Andreas Fors om att förberedande processer redan är igång innan förslaget behandlats politiskt?

– Ja, jag kan förstå det eftersom vi har gett i uppdrag till landstingsdirektören sedan många månader tillbaka att komma med förslag på ytterligare åtgärder för att få en budget i balans. Det är det politiska ställningstagande vi har gjort, att vi har gett våra tjänstemän som har tillgång till all expertis i uppdrag att utreda mer. Så i och för sig har han ju rätt, men det beslutet har vi fattat för länge sedan, säger Maria Stenberg.

Även akutläkare och medicinläkare på Kiruna sjukhus är starkt emot sparförslagen. Tanken är bland annat att akutläkare ska ta över en del av narkosläkarens funktioner.

– Om allt går optimalt tror jag att vi kan ta över vissa av narkosläkarens funktioner på akuten om först 10-15 år. Men jag tror inte att landstinget kommer att ge oss den tiden vi behöver om de röstar ja. Jag tror att beslutet kommer att stressas fram och då kommer patientsäkerheten att påverkas, säger Hannah Sjöstedt, ST-läkare inom akutsjukvård.

Hon hoppas att landstinget ska lyssna på oron och inte driva igenom förändringarna för snabbt.

– Då kommer jag personligen sätta mig ner och fundera över om jag kan arbeta kvar. För jag vill göra det bästa för patienterna i Kiruna, men jag är inte beredd att stå för en vård som är osäker och då måste jag flytta härifrån. Och jag vet att det finns fler som går i samma tankar på båda klinikerna här på sjukhuset, fortsätter Hannah Sjöstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om