– I grund och botten är det ju en jättepositiv utveckling naturligtvis. Men visst innebär det en stor utmaning. Förskolan har växtvärk, säger kultur- och utbildningsförvaltningens chef Simon Lindh.
Inför hösten uppskattade förvaltningen att 60 nya platser måste skapas innan årsskiftet. I maj nästa år väntas ytterligare 100 nya platser behövas. Redan i våras förtätades barngrupperna vid flera av kommunens förskolor.
Detta så att skollagens tidsfrist – att kommunen erbjuder en förskoleplats inom fyra månader efter ansökan – skulle kunna hållas.
Eftersom det finns ont om lämpliga lokaler för förskoleverksamhet har moduler till tre avdelningar och ett förskolekök upphandlats. Modulerna väntas vara redo för inflytt i slutet av november. Kommunen ska hyra dem i minst tre år, till en kostnad av mellan 4 och 5 miljoner kronor.
Just nu pågår ett arbete med att iordningställa olika lokaler så att fler barn från kön ska kunna erbjudas en förskoleplats.
I några lokaler har man anpassat ventilationen så att verksamheten följer de regler om antalet individer som samtidigt får vistas i en lokal.
– Det är det som ofta är utmaningen, vi kanske har lokaler men man kan inte ha förskoleverksamhet där därför att ventilationen inte medger det, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).
Två förskolor som rivits ska byggas upp igen och väntas klara under nästa år. Båda kommer att utökas med varsin avdelning.
Det är kommunens förskolechefer som ska lösa platsfrågan rent konkret.
– Det känns lite stressigt. Vi är självklart jätteglada över att Kiruna är en tillväxtkommun och glada över barnen i kön, men det finns ju så dåligt med lokaler. Det är den största boven i dramat, säger förskolechefen Anne-Maj Stålnacke.
Vid Lombolo förskola, där Anne-Maj Stålnacke är chef, har familjer erbjudits tillfälliga placeringar i väntan på att modulerna finns på plats. Hittils har en pedagog anställts för att skola in 3 barn som senare ska flytta till modulerna och ytterligare en pedagog ska anställas i samma syfte.
Eftersom de allra flesta barn i förskolekön är under tre år, och små barn i regel kräver en större personaltäthet än äldre barn, blir behovet av nyrekryteringar stort. Förvaltningen räknar att 100 barn mellan ett och två år motsvarar 24 årsanställningar.
– Att rekrytera barnskötare ska nog gå bra, men det kan bli svårare att tillsätta förskollärartjänsterna. Förra året lyckades vi tillsätta sex av de tio tjänster vi hade ute. Det är inte helt lätt att få folk till fasta tjänster. Och det är viktigt att det finns bostäder för dem som söker jobb här, säger Anne-Maj Stålnacke.
Har du synpunkter på förskolan i Kiruna som du tycker att NSD borde uppmärksamma? Mejla mig!