En tredjedel av året är ishotellet i Jukkasjärvi en god affär. Verksamheten omsätter en miljon kronor om dagen, och utöver de cirka 50 fastanställda rekryteras uppemot 150 säsongsanställda. Men från och med att hotellet börjar smälta i april vändar dystrare tider.
– Ishotellet går med röda siffror hela barmarksperioden. Så vi stod inför ett val: stänga helt den delen av året – eller satsa, säger Yngve Bergqvist, grundare av ishotellet i Jukkasjärvi.
Ursprungsidén var ett litet fryshus med en bar och ett galleri, där gästerna kunde få känsla av ett ishotell även på sommaren – men snart stod det klart att en halvmesyr inte skulle löna sig. Det året-runt-ishotell som är tänkt att invigas den första november i år blir 2200 kvadratmeter stort. Förberedelserna pågår för fullt på grusplanen intill Torneälven – trots att bygglov fortfarande inte är klart.
– Kommunen har sagt att de ska stödja oss, säger Yngve Bergqvist.
Intresset för satsningen har varit stort – bland annat planerar BBC att göra en film om bygget. Yngve Bergqvist tror inte att det kommer bli svårt att locka gäster. Idag är 80 procent av hotellgästerna utländska turister och många har begränsad kunskap om snö och is.
– Det händer ju att folk kommer hit sommartid och frågar var ishotellet är. Då får jag peka på älven och upprepa två eller tre gånger: där, i älven.
Samtidigt kommer ishotellet även i fortsättningen att till stor del förlita sig på säsongsarbetare. Yngve Bergqvist räknar med att 15 av de som idag bara jobbar vintertid kommer att kunna stanna kvar året om.
En 2200 kvadratmeter stor frysbox kan låta som en elslukare – men Yngve Berg menar att åretrunt-ishotellet blir en hållbar historia. Det kommer nämligen att drivas av solcellspaneler, som ska monteras upp på islagrets tak. Vintertid kommer man att suga in kyla genom ventilationen, så att det redan är kallt när kylmaskinerna drar igång. Och de behöver inte gå på full styrka hela tiden. När NSD träffar Yngve Bergqvist är det fem grader ute, och snålblåst – inga konstigheter en junidag i Jukkasjärvi.
– Idag hade kylmaskinerna tagit det lugnt, säger Yngve Bergqvist.
Varje år inhyser ishotellet ett 30-tal konstprojekt – skulpturer som smälter bort tillsammans med själva hotellet. Och trots att det nu kommer finnas möjlighet att bevara verk från säsong till säsong kommer det inte att bli aktuellt.
– Det kommer säkert att vara personal som säger att den där är så fin, kan inte den få vara kvar. Men vi ska ju få plats med ny konst, säger Yngve Bergqvist.