Enligt vakthavande hydrolog vid SMHI, Bent Göransson, kommer dock varken Torneälvens eller Kalixälvens vattennivåer att fortsätta stiga.
– Flödena har gått ner och ser man på de väderprognoser som är inlagda nu fortsätter det att sjunka. Det har varit höga flöden i Torneälven och Kalixälven, men igår plockade vi bort varningarna för de älvarna.
De höga flödena är inte speciellt vanliga, framför allt att de kommer den här tiden på året. Enligt Bent Göransson kan det bli så här pass höga flöden ungefär vart femte år. Vårfloden kommer vanligtvis i maj och juni, men är alltså ovanligt sen i år.
– Snösmältningen har varit ovanligt sen i år. Det är väldigt mycket snö i fjällen och så har det inte varit så varmt. När det är kyligt stannar avsmältningen upp, men när det kommer regn blir det en jämnare värme under hela dygnet och då kan det bli rejäl fart på avsmältningen. Det var det som hände i förra veckan. Kommer det riktiga rackarregn kan det börja stiga och då blir det riktig fart igen, säger han.
SMHI har under tisdagen utfärdat en klass 1-varning för Lilla Luleälven, Piteälven och hela Skellefteälven, vilket kan innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
Enligt miljökontoret vid Kiruna kommun kan vattnet påverks när älvarna stiger.
– På våren brukar det blir sämre vatten i medborgarnas kranar. Det har varit två avsmältningsperioder i år, men jag har inte märkt av något att vattnet har blivit sämre under del två så att säga, säger Göran Sandman, tf miljöchef.
Jan-Åke Boström från Kiruna har varit ute på en fisketur i Torneälven.
– Det är ruskigt mycket vatten nu. Det ser ut som att det stigit en meter, sedan vi senast fiskade i förra veckan, säger han.