Polisen utreder mutbrott efter LKF:s bristfälliga upphandlingar

Nu utreder polisen inköpen av utrustning till el- och energiprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan. "Det pågår en förundersökning som avser givande och tagande av muta", säger Veronika Närfors, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

SKOLCHEF. Bert-Olov Ström har hörts av polis.

SKOLCHEF. Bert-Olov Ström har hörts av polis.

Foto: Lars-Göran Norlin

KIRUNA2016-12-08 07:00

I våras berättade NSD att Lapplands kommunalförbund (LKF) granskade sina inköp av utrustning till el- och energiprogrammet på Hjalmar Lundbhomsskolan sedan man upptäckt att dokumentation som borde finnas om inköpen saknades. Utrustningen i fråga, som köpts in under ett antal år av företaget Educ utbildning AB, har kostat nära tre miljoner kronor. En betydande del av pengarna kommer ifrån LKAB Akademi, bolagets stiftelse som stöttar skolutveckling i Malmfälten.

Läs mer: "Lapplands kommunalförbund utreder inköp för miljoner"

Läs mer: "Vi har regelverk men de har inte följts"

NSD berättade att inköpen brutit mot skolans egen inköpspolicy och att en del av dem sannolikt också strider mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Sedan i våras utreds inköpen av Konkurrensverket.

Läs mer: "Nu granskas LKF:s inköp från Educ"

NSD tog del av mejlväxlingar mellan företaget som sålt utrustningen och den lärare på skolan som beställt den. Där framkom bland annat att företaget bjudit läraren på en födelsedagsmiddag, vilket strider som LKF:s mutpolicy.

Läs mer: "Lärare bröt mot mutpolicy"

Läs mer: "Educ skrev ansökan om LKAB-pengar"

Nu kan vi berätta att polisen utreder mutbrott. På grund av förundersökningssekretessen är åklagare och förundersökningsledare Veronika Närfors förtegen.

Finns någon eller några personer som är misstänkta för brott?

– Det finns ingen som har delgivits misstanke om brott. Vi utreder hela händelseförloppet. Det inkluderar alla som varit inblandade, både i skolan och på företaget. Vi försöker helt enkelt ta reda på vad det är som har hänt, om det är något brott som skett och i så fall vilket, säger hon.

Kan du berätta något om vad ni gjort i utredningen?

– Nej, det kan jag inte gå in på, på grund av förundersökningssekretessen. Utan det pågår en utredning och vi har vidtagit, och kommer att vidta ytterligare åtgärder. Men vilka åtgärder vill jag inte gå in på.

Konkurrensverket granskar de här inköpen. Samarbetar ni med dem på något sätt?

– Vi har haft kontakt med dem i utredningen, säger Veronika Närfors.

I LKF:s egen rapport om inköpen fanns förslag på åtgärder som syftar till att få personal som gör inköp att följa upphandlingslagstiftningen och den egna inköpspolicyn. Däremot ansåg man inte att det som hänt behövde polisanmälas.

– Vår bedömning var, när vi tog del av det här, att det inte fanns skäl för polisen att agera. Och såvida inget annat har inträffat har jag fortfarande den uppfattningen. Men det får ju deras utredning visa, säger Bert-Olov Ström, gymnasiechef.

Han har hörts av polis i somras och berättar att samtalet huvudsakligen handlade om den middag som läraren med beställaransvar blivit bjuden på av företaget som sålt utrustningen.

– Den bild jag hade när de gick från kontoret är att de var intresserade av en middag som en person blivit bjuden på. Sedan kan det finnas saker som kommit fram efter det, men det de frågade mig om det var i huvudsak den delen, säger Bert-Olov Ström.

NSD frågar Lennart Andersson, chef för LKF, vad han tänker om polisutredningen.

– Jag känner inte att jag ska ha en uppfattning om det. Det innebär att någon har tipsat polisen och gjort en annan bedömning är vi. Sedan får vi väl avvakta och se vad polisen kommer fram till. Det är svårt att ha någon annan uppfattning än så, säger han.

Åklagare Veronika Närfors vet inte när hon kan fatta ett beslut i åtalsfrågan.

– Det är väldigt svårt att uppskatta just nu. Men förhoppningsvis någon gång under våren, säger hon.

Inköpen av utrustning

Skolan började köpa in utrustning av företaget Educ utbildning AB under 2011. Året efter ansöker Lapplands gymnasium, den gemensamma gymnasieorganisationen för skolor i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala, om 680 000 kronor till ny så kallad automationsutrustning hos LKAB Akademi. Senare samma år ansöker man om ytterligare 630 000 kronor. Syftet var att uppdatera utrustningen i enlighet med den nya gymnasiereformen GY11. Mellan 2011 - 2016 har skolan köpt utrustning för omkring tre miljoner kronor av Educ.

Det som saknas i dokumentationsväg är bland annat prisförfrågningar, inkomna anbud och tilldelningsbeslut. Det här innebär att LKF:s egen inköpspolicy inte följts i flera olika delar. Det går heller inte att se om den som beställt varorna försökt få bra priser på, eller villkor för, det som köpts in.

Lagen om offentlig upphandling går förenklat ut på att låta företag konkurrera om att få sälja varor och tjänster på lika villkor. Konkurrensen mellan företag gynnar den som gör upphandlingen eftersom anbuden visar vilket företag man kan göra den bästa affären med. För att veta vilka delar av lagen som ska tillämpas måste den upphandlande myndigheten bland annat veta vad som ska köpas in, om varorna är av samma slag och ska användas till liknande ändamål, och hur mycket ett kontrakt är värt. Överstiger värdet av varorna den så kallade direktupphandlingsgräns som finns måste i regel upphandlingen annonseras så att flera företag kan lägga anbud. Det har inte hänt här. Konkurrensverket granskar inköpen, och polisen utreder mutbrott.

Källa: NSD, Lapplands kommunalförbund, Konkurrensverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om