I Trafikverkets utredning finns tre olika alternativ om nattågstrafikens omfattning efter 2018. Det första alternativet är trafiken förblir densamma som idag - det vill säga att sträckan trafikeras med två tåg i vardera riktningen per dygn.
Det andra alternativet är att halvera trafiken. Det tredje är att halvera trafiken under lågsäsong men att köra två tåg i vardera riktningen under högsäsong. Att öka antalet nattåg är alltså inte aktuellt.
I sitt remissvar till Trafikverket skriver Kiruna kommun att dagens antal avgångar bör behållas även efter 2018.
– Norrbotten är ett turistlän där Kiruna är lokomotivet. Ur det perspektivet är det naturligtvis oerhört viktigt att nattågstrafiken inte minskar, säger Peter Niemi, kommunchef i Kiruna.
Budskapet från kommunen till Trafikverket är att turistföretagen här jobbar hårt med att utveckla Kiruna till ett resmål att besöka året runt. Att minska nattågstrafiken skulle försvåra det arbetet ordentligt. Framgent borde den istället utökas.
– Det vore ju en sak om Trafikverket gjort en analys där de såg att det kommer allt färre turister hit, men det är ju precis tvärtom. Turismen ökar, säger Peter Niemi, och fortsätter:
– Och om man istället ville erbjuda bättre tågtrafik till och från regionen tror jag att fler skulle välja att ta tåget.
I våras berättade NSD att SAS satsar på Kiruna och lägger in ytterligare en daglig avgång mellan Kiruna och Stockholm under hösten.
Läs mer: "Nytt flyg: Stockholm – Kiruna"
Och Peter Niemi menar att det finns en tydlig skillnad mellan flyget och tåget.
– Flygbolagen håller koll på antalet resenärer och anpassar sina turer efter det. Den följsamheten tycker jag saknas vad gäller tågtrafiken.
Trafikverket vill invänta remissvaren, som ska vara inne sista augusti, innan myndigheten beslutar sig för ett alternativ.