Projektet omfattar 100 nya lägenheter, där 30 stycken ska vara så kallade trygghetsbostäder för äldre. Sten Nylén berättar för NSD att bolaget var tvungna att avbryta upphandlingen på grund av ett formaliafel.
– Steg ett var ett formaliafel. Vi hade inte kunnat anta det budet. Men i slutändan, det som kom in var för dyrt. Vi hade inte kunnat ta budet hur som helst, säger han.
I veckan inleds därför nästa upphandlingsomgång.
Har ni ändrat något i projektet så att det kan bli billigare att bygga?
– Nej, det är exakt samma vi kör ut igen. Däremot har vi pratat med mindre lokala företagare och frågat hur vi kan göra i upphandlingen så att de också kan vara med och bygga nya Kiruna. För det är ju inte bara en byggnad som ska byggas i framtiden.
Vad fick ni för idéer efter de kontakterna?
– Det är ju så att småföretag inte har stora likviditeter i kassan. Alla byggjättarna har egna finansavdelningar. Har du ett stort bygge och första fakturan kommer på materialet, då har man ju problem om man inte har mycket likvida medel.
Sten Nylén hoppas och tror att fler anbud kommer in den här gången.
– Nu har några fler visat intresse, så vi hoppas verkligen att det kommer in fler anbud. I och med att upphandlingsregelverket är som det är det ju ett antal veckor upphandlingen måste ligga ute. Så projektet blir försenat för att vi måste följa LOU (lagen om offentlig upphandling, reds. anm.).
Att Kirunabostäder gör om upphandlingen har inte med bolagets stora projekt för kvarter ett i nya centrum att göra. Bolaget har råd med flera stora projekt - kruxet är att få in pengarna igen. Därför får projektet för Skjutbaneområdet inte bli för dyrt.
– I slutändan handlar det om hyresnivåerna. Bygga är ju en sak, men någon ska ju bo i lägenheterna, säger Sten Nylén.