Nu granskas LKF:s inköp från Educ

Nu öppnar Konkurrensverket ett tillsynsärende om inköpen av utrustning till Hjalmar Lundbohmsskolans el- och energiprogram.

UTREDS. Utrustningsinköpen till Hjalmar Lundbohmsskolans el- och energiprogram granskas av Konkurrensverket.

UTREDS. Utrustningsinköpen till Hjalmar Lundbohmsskolans el- och energiprogram granskas av Konkurrensverket.

Foto: Konkurrensverket/Lars-Göran Norlin

KIRUNA2016-05-31 21:52

– Vi har beslutat att öppna ett tillsynsärende och kommer att tillskriva Lapplands kommunalförbund och be dem komma in med ytterligare handlingar, bland annat fakturaunderlagen från Educ, säger Magnus Johansson, biträdande chef på Konkurrensverkets enhet för upphandlingstillsyn.

NSD har i flera artiklar berättat att utrustning för omkring tre miljoner kronor köpts in till Hjalmar Lundbohmsskolans el- och energiprogram i strid med kommunalförbundets egna inköpsregler. Inköpen strider sannolikt också mot lagen om offentlig upphandling (LOU) på olika sätt.

Pengarna till utrustningen kommer nästan uteslutande från LKAB Akademi - bolagets stiftelse för skolutveckling i Malmfälten och Narvik.

Läs mer: "Lapplands kommunalförbund utreder inköp för miljoner"

Läs mer: "Jag har det yttersta ansvaret"

Konkurrensverket har de senaste två åren fått in runt 1600 tips, klagomål och förfrågningar som rör upphandlingar. Men endast en liten del av tipsen resulterar i tillsynsärenden.

Konkurrensverket har en prioriteringspolicy och tar bland annat hänsyn till hur omfattande bristerna hos den upphandlande myndigheten är.

Läs mer: "Jäv och mygel ska bekämpas"

Läs mer: "Lärare bröt mot mutpolicy"

Magnus Johansson tycker att det här ärendet är intressant av framförallt två skäl.

– Det första rör själva rättsfrågan; att även om man får bidrag från en privat aktör så ska också dessa inköp konkurrensutsättas och annonseras enligt upphandlingslagstiftningen.

Det andra skälet är att Lapplands kommunalförbund (LKF) på eget initiativ skickat sin utredning om de LKAB-finansierade inköpen till Konkurrensverket. I den konstaterar också LKF flera brister som NSD redan pekat på.

– De har i princip uppmanat oss att titta på det här och det är ovanligt, säger Magnus Johansson.

Läs mer: "Vi har regelverk men de har inte följts"

Konkurrensverket tittar inledningsvis bara på inköpen från Educ, men enligt Magnus Johansson kan ärendet växa framöver. LKF har tidigare konstaterat brister vid direktupphandlingar - bristerna är alltså inte isolerade till Educ och pengar från LKAB.

Läs mer: "Ingen reagerade på inköpen – trots kända brister"

Nu får LKF två veckor på sig att skicka de handlingar som Konkurrensverket efterfrågar.

– Sedan kommer vi sätta oss ner, bena ut vilka köp som genomförts och räkna samman en total summa. Därefter kan vi se om det skett en eller flera otillåtna direktupphandlingar, säger Magnus Johansson.

Han fortsätter:

– Och om vi kan konstatera överträdelser kommer vi gå vidare och titta på hur kommunalförbundet vill minimera risken för att det här sker igen. Men det blir en senare fråga.

Enligt Magnus Johansson kan Konkurrensverket bli färdiga med ärendet framåt hösten.

Upphandling

LOU handlar om att låta företag konkurrera om offentliga kontrakt på lika villkor. Detta möjliggörs vanligtvis genom annonsering i särskilda databaser.

Vid direktupphandling görs ett undantag från lagens krav på annonsering och öppen konkurrens. Undantagen ska emellertid tillämpas restriktivt.

Nu ligger den så kallade direktupphandlingsgränsen på 534 890 kronor. Det innebär att en upphandlande myndighet inte får köpa varor och tjänster av samma slag för mer än den summan under ett räkenskapsår. Det innebär att man måste räkna på hur stora inköp man gjort av en viss sorts vara eller tjänst så att man inte överstiger gränsen.

Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för upphandlingsärenden. Om Konkurrensverket konstaterar brister kan myndigheten som gjort fel få skriftlig kritik och i vissa fall också tvingas betala en så kallad upphandlingsskadeavgift.

Fakta: Konkurrensverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om