Med fokus på samers psykiska hälsa

Sametinget sammanställer nu kunskap om samers psykosociala hälsa.

Foto: Hanna Dahlström

Kiruna2015-09-08 19:33

Sametinget fick i våras ett regeringsuppdrag att i samarbete med folkhälsomyndigheten skapa en kunskapsbank om samers psykosociala hälsa. Petter Stoor är psykolog från Kiruna och leder arbetet sedan första september.

– Det här är första gången som Sametinget får pengar till att arbeta med samisk hälsa.

Projektet ska skapa en bild av läget. Man ska sammanställa forskning och hämta kunskap från projekt som letts av samiska frivilligorganisationer, såsom Queering Sápmi.

– En del är också att hitta vad vi vet för lite om. Den stora gruppen samer som inte är renskötare och äldre samers psykosociala hälsa vet vi alldeles för lite om, säger Petter Stoor.

Undersökningar har visat att svenska samer har lägre förtroende för vården än befolkningen i allmänhet.

– Vården har inte beredskap att kunna bemöta alla samer. En renskötare som ska börja gå hos psykolog kan kanske inte säga att "jag kanske är tillbaka i stan på tisdag".

Vad hoppas du att projektet ska leda till?

– Att det ska bli den första knuffen på snöbollen som ska rulla iväg och få det offentliga Sverige att jobba mer med samisk hälsa, säger Petter Stoor.

Sametingets rapport ska presenteras för socialdepartementet i juni 2016.

På tisdagen meddelades också att Norrbottens läns landsting tillsammans med Västerbottens läns landsting och Region Jämtland Härjedalen beviljats medel från Socialdepartementet för att stärka samverkan länen emellan när det gäller samers psykiska hälsa.

– Det handlar om att öka kunskapen hos personalen. Vi vill att samer bosatta i Sverige får en bättre tillit till hälso- och sjukvården, säger Karin Norberg, länssamordnare inom vuxenpsykiatri på Norrbottens läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om