Axel Darvik blev känd som en ung politiker från Göteborg som gjorde kometkarriär inom Folkpartiet. 2002 valdes han som en av de yngsta genom alla tider in som riksdagsledamot.
I dag är han 33 år och fortfarande politiskt aktiv i Göteborg. Men han är även en skidälskare som älskar Riksgränsen.
För några år sedan satt han med sina vänner i Riksgränsen och började smida en plan.
– Idén föddes att utveckla ett nytt hotell som ska hålla internationell toppklass. Tanken var att inte bara locka nordiska turister till Gränsen, utan turister från hela Europa.
Nu tillhör han den grupp som står bakom storsatsningen i Riksgränsen, som förutom hotell även inkluderar lyxrestaurang, annex och personalbostäder. Företaget som ska driva hotellet har döpt sig till Polarexpressen AB, vilket inte är en slump. Hotellet ska nämligen byggas där de gamla lokstallarna i Riksgränsen ligger – och den ruin som finns kvar ska byggas ihop med hotellet.
– Lokstallarna är en viktig del av Riksgränsens historia, vilket ska märkas i konceptet. Vi har bland annat träffat Malmbanans vänner. Byggandet av Malmbanan är en imponerande historia som var ett för dåtiden mycket avancerat projekt. Det finns en story där som man kan väva in i hur vi utformar ruinen. Vi bevarar ruinen och berättar historien om malmbanan, säger Axel Darvik.
I gruppen bakom hotellet finns även Axels far Clas, byggmästare från Göteborg.
Men Polarexpressen AB har även en lokal förankring.
– Ja, i gruppen finns bland andra Johan Lindblom från Vittangi, som jag personligen tycker är en av Sveriges bästa skidguider, säger Axel Darvik.
För skidturism blir ett centralt tema i hotellkonceptet. Målet är att nå rika turister som kan betala bra för en unik upplevelse, inkluderande helikopterturer till orörd snö. Hotellet planerar bara rum för 32 gäster.
– Daily Telegraph i England utsåg Riksgränsen till det bästa stället i Europa för offpiståkning. Men det saknas något för att locka internationella turister. Människor som i dag istället åker till Kanada. Vi har minst lika bra förutsättningar och då är det synd om de ska behöva åka över Atlanten.
Förutom skidåkning är planen att det ska bli turism som rör norrsken, vandringar, motion, träning och fiske i både Norge och Sverige.
När planeras hotellet står färdigt?
– Det är en hel del jobb och kort byggsäsong, så allra tidigast kan det bli påsken 2017. Men då måste många delar falla på plats.