Lärare bröt mot mutpolicy

En lärare har bjudits på hotellnätter och födelsedagsmiddag av företaget som får leverera varor för miljoner till skolan. Det är klara brott mot den egna mutpolicyn.

HOTELLNÄTTER. Den programansvarige läraren som beställt utrustningen till Hjalmar Lundbohms-                 skolan har låtit Educ betala för hotellrum i samband med kurser. Det är inte tillåtet enligt den mutpolicy som finns. Enligt gymnasiechef Bert-Olov Ström trodde läraren att han sparade pengar åt skolan genom att låta Educ betala.

HOTELLNÄTTER. Den programansvarige läraren som beställt utrustningen till Hjalmar Lundbohms- skolan har låtit Educ betala för hotellrum i samband med kurser. Det är inte tillåtet enligt den mutpolicy som finns. Enligt gymnasiechef Bert-Olov Ström trodde läraren att han sparade pengar åt skolan genom att låta Educ betala.

Foto: Lars-Göran Norlin

KIRUNA2016-04-27 07:30

Igår avslöjade NSD hur inköp gjorts för miljoner till Hjalmar Lundbohmsskolans el- och energiprogram helt i strid med reglerna kring upphandling. Det kan handla om lagbrott.

"Är det OK att bo på fartyget af Chapman med toa o dusch i korridor?". Det frågar vd:n på Educ utbildning AB den programansvarige läraren som gjort beställningar av utrustning för miljonbelopp i ett mail. Det är inte den enda gången som läraren bryter mot skolans egen mutpolicy.

NSD tar tagit del av mail mellan den programansvarige läraren och anställda på Educ. De visar att Educ:s vd har bokat hotellrum i Luleå och Stockholm åt läraren i samband med åtminstone fem olika utbildningstillfällen.

Enligt Bert-Olov Ström, chef för Lapplands gymnasium, har läraren bekräftat hotellnätterna som Educ betalat. I samband med en kurs i Stockholm blev läraren också bjuden på en födelsedagsmiddag av företaget. Att låta en leverantör betala logi eller uppvakta vid födelsedag är inte tillåtet enligt kommunalförbundets mutpolicy.

Enligt LKF:s chef Lennart Andersson är det viktigt att utredningen bringar klarhet i hur relationen mellan läraren som beställt utrustningen och Educ har sett ut.

– Ingen kommunal tjänsteman får ju riskera att låta sig påverkas av en leverantör.

I mutpolicyn listas flera exempel på sådant som inte är tillåtet.

– Man kan grovt säga att en tillfällig gåva under 100 kronor är okej. Det kan ju vara en arbetslunch för 85 kronor i samband med ett möte med en leverantör. Men två luncher är inte okej. Policyn är så pass tydligt skriven att den slutar med en hänvisning till Brottsbalken. Alla tjänstemän som är inblandade i en upphandling måste känna till att det faktiskt är ett direkt lagbrott att ta emot förmåner som privatperson i samband med det här, säger Lennart Andersson.

Educ:s vd Börje Larsson säger han att han är "tveksam till" att de skulle ha betalat hotellrum åt läraren och att han "inte har koll på" om de bjudit läraren på en födelsedagsmiddag. Han frågar också om det är han som skrivit mejlen NSD ställer frågor om – vilket det är.

Är det lämpligt att en leverantör betalar hotellnätter och till och med bjuder en kommunal tjänsteman man ska göra affärer med på en födelsedagsmiddag?

– Nej, det känns ju inte som vårt förfarande riktigt.

Vad menar du?

– Det känner jag nog inte igen normalt i vårt förfarande, varför det skulle vara så. Men jag måste kolla på det i sådana fall, säger han.

Börje Larsson berättar också att det händer att Educ hjälper till att boka hotell till kursdeltagare, men att det då ska faktureras. Om LKF fakturerats för hotellnätter minns han inte. I april 2014 frågar han om en faktura på omkring 60 000 kronor kan betalas innan leverans. När NSD frågar om han ofta ber kunder betala fakturor i förskott svarar han att Educ inte har "någon sådan kutym".

Kan du beskriva relationen mellan Educ och Hjalmar Lundbohmsskolan?

– Det är en skola och en kund som många andra. Det de har gjort är väl att de köpt mer omfattande utrustning, säger Börje Larsson, som längre fram i samtalet berättar att Hjalmar Lundbohmsskolan är den skola som investerat allra mest av företagets kunder.

Så det är en viktig kund?

– Ja. Men nu blir jag lite politisk: Alla kunder är viktiga, men de har varit en viktig kund, ja.

Har kontakten med beställaren fungerat smidigt?

– Ja, det tycker jag. Man är ganska lugn uppe i Kiruna, det är inte som här nere (läs: i Stockholm) utan man är lugn och vi har kunnat föra en bra dialog. Vad ska jag säga? Jag har ingenting att klaga på.

NSD i morgon: Ingen reagerade på inköpen - trots kända brister

Det säger lagen Tipsa NSD

Reglerna om mutbrott och bestickning återfinns i Brottsbalkens tionde kapitel. Skrivningarna ändrades under 2012 och nya brottsrubriceringar infördes, bland annat tagande respektive givande av muta.

Att ge eller ta emot en muta eller annan otillbörlig belöning är den vanligaste formen av korruption.

Andra brott som samlas under korruptionsbegreppet är till exempel trolöshet mot huvudman och förskingring.

Ett försök att ge eller få en muta är ett fullbordat brott oavsett om det lyckas eller inte. Blir man er muta måste man aktivt säga nej för att undvika risken att begå ett brott.

Straffet för korruption är böter eller fängelse i högst två år, vid grova brott upp till sex år.

Organisationer bör ha en policy där det riktlinjer för mutor tydligt framgår för medarbetarna. Interna kontroller är ett annat sätt för organisationer att upptäcka möjlig korruption.

Källa: Institutet mot mutor, Polisen

Vill du tipsa NSD om saker vi borde granska? Maila till granskning@nsd.se. Du är anonym, men vi ser gärna att du lämnar kontaktuppgifter så vi kan få hjälp att gå vidare med ditt tips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om