"Kan finnas fler exempel"

Att lärarna på yrkesprogrammen ofta har sin bakgrund i det privata näringslivet kan göra det svårare för dem att förstå vad som är olämpligt i sina kontakter med leverantörer. Det menar chefen för Lapplands gymnasium, Bert-Olov Ström.

KULTURSKILLNADER. "Det går till så här i den privata världen - utan att jag själv jobbat där så mycket - men jag har ju bekanta som gör det. Och så förstår man inte att så här får vi inte göra inom offentlig sektor", säger gymnasiechef Bert-Olov Ström.

KULTURSKILLNADER. "Det går till så här i den privata världen - utan att jag själv jobbat där så mycket - men jag har ju bekanta som gör det. Och så förstår man inte att så här får vi inte göra inom offentlig sektor", säger gymnasiechef Bert-Olov Ström.

Foto: Lars-Göran Norlin

KIRUNA2016-04-27 07:30

Bert-Olov Ström tror att läraren som skött kontakterna med Educ har känt sig ensam i arbetet med att köpa in utrustning och därför har lutat sig mycket mot de anställda på företaget för att få stöd.

– Och självklart har de gett det. Det ligger ju i deras affärsidé att säga "det här kan vi hjälpa till med" och så har man varit ett bollplank. Och det är ju inte bra, för det innebär ju att andra leverantörer blir uteslutna.

Han fortsätter:

– Skulle det varit ett gäng lärare som jobbat tillsammans hade man kanske agerat på ett annat sätt och tänkt: Kan vi få tag i det här billigare någon annanstans? Och det kan vi konstatera: Upphandlingarna har inte gått rätt till.

Gymnasiechefen säger att han har fullt förtroende för läraren, som han tror inte har begripit fullt ut vilket förhållningssätt gentemot en leverantör som är lämpligt för en kommunal tjänsteman. Han tror att den som har sin yrkesbakgrund i den offentliga sektorn lättare kan sätta gränser gentemot leverantörer.

– Jag tror att man tar med sig den kultur man är van vid. Det går till så här i den privata världen – utan att jag själv jobbat där så mycket – men jag har ju bekanta som gör det. Och så förstår man inte att så här får vi inte göra inom offentlig sektor, säger Bert-Olov Ström.

Mutpolicyn ska man framgent "hålla stenhårt på" inom LKF.

– Frågan är ju, har vi varit tillräckliga med den policyn? Någon kan ju ha tänkt att "här sparar vi pengar åt skolan", säger Bert-Olov Ström, och fortsätter:

– Jag menar, det kan ju finnas fler sådana här exempel på andra skolor med andra företag. Och är det så att det här förekommer på fler ställen vill vi ju ha stopp på det på en gång naturligtvis. Vi vill ha rent samvete och känna att vi agerar korrekt.

Bert-Olov Ström tycker inte att relationen mellan läraren och Educ behöver utredas vidare.

Det här om hotellnätterna och middagen beskrivs ju i lärarens jobbmail. Hur vet ni att det inte skett något mer olämpligt?

– Ja men det kan vi ju aldrig veta. Vi kan ju bara lita på dem vi pratat med. Och ingenting har fått mig att tänka att [läraren] inte talar sanning. [Läraren] har gjort det här på ett sätt som, i backspegeln, var klantigt. Men resultatet i form av att utbildningsnivån har höjts och att eleverna får en bättre utbildning än för några år sedan är det viktiga för mig, säger Bert-Olov Ström.

NSD har talat med läraren som beställt varorna somupprepade gånger hänvisar till Bert-Olov Ström.

Tipsa NSD

Vill du tipsa NSD om saker vi borde granska? Maila till granskning@nsd.se. Du är anonym, men vi ser gärna att du lämnar kontaktuppgifter så vi kan få hjälp att gå vidare med ditt tips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om